tardigrad - explicat in DEX



tardigrad (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TARDIGRÁD, -Ă, tardigrazi, -de, adj., s. n. 1. Adj. (Despre animale) Care merge încet. 2. S. n. (La pl.) Grup de animale nevertebrate, de talie foarte mică, care se deplasează greoi pe picioare (Tardigrada); (și la sg.) animal care face parte din acest grup. – Din fr. tardigrade.

tardigrad (Dicționar de neologisme, 1986)
TARDIGRÁD, -Ă adj. (Zool.) Care merge, care se mișcă încet. // s.n.pl. Diviziune a ordinului edentatelor cuprinzând animale cu corp oval, acoperit cu o cuticulă chitinoasă și având mișcări foarte lente. [< fr. tardigrades].

tardigrad (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TARDIGRÁD, -Ă I. adj. (despre animale) care merge încet. II. s. n. pl. 1. grup de animale nevertebrate edentate (arahnide) foarte mici, cu corpul oval, acoperit cu o cuticulă chitinoasă, care se deplasează greoi. 2. încrengătură de articulate minuscule care trăiesc în mușchi sau licheni și, mai rar, în apele dulci ori sărate, mișcându-se foarte încet cu ajutorul a patru perechi de picioare scurte, conice, terminate cu gheare. (< fr. tardigrade/s/)

tardigrad (Dicționaru limbii românești, 1939)
*tardigrád, -ă adj. (lat. tardi-gradus, d. tárdus, tîrziŭ, și gradus, pas. V. grad). Zool. Care merge foarte încet. S. n., pl. e. Animal din acea familie de edentate ale căror degete-s unite pînă la unghiĭ, trăĭesc pin [!] copacĭ și merg foarte greŭ, ca leneșu.

tardigrad (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tardigrád1 (-di-grad) adj. m., pl. tardigrázi; f. tardigrádă, pl. tardigráde

tardigrad (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tardigrád2 (-di-grad) s. n., pl. tardigráde

tardigrad (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TARDIGRÁD, -Ă, tardigrazi, -de, adj., s. n. 1. Adj. (Despre animale) Care merge încet. 2. S. n. (La pl.) Grup de animale nevertebrate, de talie foarte mică, care se deplasează greoi pe picioare (Tardigrada); (și la sg.) animal care face parte din acest grup. — Din fr. tardigrade.

Alte cuvinte din DEX

TARDIFLOR TARCUSOR TARCUSA « »TARDION TARDIV TARDIVITATE