sursă - explicat in DEX



sursă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SÚRSĂ, surse, s. f. 1. Loc unde se produce, unde se poate găsi sau de unde se propagă ceva; sediul sau obârșia unui lucru. ♦ Corp, sistem etc. care emite sunete, lumină, radiații nucleare etc. ◊ Sursă de energie electrică (sau electromagnetică) = generator de energie electrică (sau electromagnetică). ♦ (Elt.) Electrod al unui tranzistor cu efect de câmp, care furnizează purtătorii de sarcină majoritari. 2. Posibilitate de câștig. 3. Fig. Loc de unde emană o informație, o noutate. 4. Fig. Izvor, obârșie, origine. ◊ Sursă de inspirație = domeniu din care se inspiră un scriitor – Din fr. source.

sursă (Dicționar de neologisme, 1986)
SÚRSĂ s.f. 1. Loc unde se găsește și de unde se poate procura un lucru din belșug. ♦ Sursă de inspirație = domeniu din care se inspiră un scriitor. ♦ Loc unde se produce o formă de energie. 2. (Fig.) Izvor, origine, obârșie. [< fr. source].

sursă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SÚRSĂ s. f. 1. loc unde se găsește și de unde se poate procura ceva din belșug. 2. corp care emite sunete, lumină, radiații nucleare etc. 3. (fig.) loc de unde emană o informație. ♦ izvor, origine, obârșie. ♦ ~ de inspirație = domeniu din care se inspiră un scriitor, un artist. 4. electrod al unui tranzistor cu efect de câmp, care furnizează purtătorii de sarcină majoritari. (< fr. source)

sursă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
súrsă (-se), s. f. – Izvor. Fr. source.Der. resursă, s. f., din fr. ressource.

sursă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
súrsă s. f., g.-d. art. súrsei; pl. súrse

sursă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*súrsă f., pl. e (fr. source, greșit scris îld. sourse, part. fem. d. sourdre, lat. súrgere, a izvorî. V. sorginte, resursă, insurecțiune). Barb. Izvor, sorginte.

sursă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SÚRSĂ, surse, s. f. 1. Loc unde se produce, unde se poate găsi sau de unde se propagă ceva; sediul sau obârșia unui lucru. ♦ Corp, sistem etc. care emite sunete, lumină, radiații nucleare etc. Sursă de energie electrică (sau electromagnetică) = generator de energie electrică (sau electromagnetică). ♦ (Elt.) Electrod al unui tranzistor cu efect de câmp, care furnizează purtătorii de sarcină majoritari. 2. Posibilitate de câștig. 3. Fig. Loc de unde emană o informație, o noutate. 4. Fig. Izvor, obârșie, origine. ◊ Sursă de inspirație = domeniu din care se inspiră un scriitor. — Din fr. source.

Alte cuvinte din DEX

SURPRIZA SURPRINZATOR SURPRINS « »SURSA SURSARJ SURSOLOG