serialism - explicat in DEX



serialism (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SERIALÍSM s. n. Etapă în evoluția atonalismului și dodecafoniei, care are drept element ordonator al lucrării muzicale seria de 12 sunete; muzică serială. [Pr.: -ri-a-] – Din fr. sérialisme.

serialism (Dicționar de neologisme, 1986)
SERIALÍSM s.n. Tehnică de compoziție muzicală care folosește totalitatea celor 12 sunete cromatice, considerate ca având aceeași importanță. V. dodecafonism. [Pron. -ri-a-. / et. incertă].

serialism (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SERIALÍSM s. n. (muz.) tehnică de compoziție care constă în utilizarea gamei de 12 semitonuri într-un sistem având drept element ordonator seria (8). (< fr. sérialisme)

serialism (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
SERIALÍSM (‹ germ., fr.) s. n. (MUZ.) Tehnică de compoziție constând în folosirea unei serii (9) ca material de construcție a melodiilor (temelor) și acordurilor unei lucrări; ordinea succesiunii sunetelor e stabilită de compozitor. S. fiind conceput de A. Schönberg ca un sistem ce nu este bazat pe ierarhia elementelor componente, repetarea fiecărui sunet nu este admisă decât după derularea integrală a seriei.

serialism (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SERIALÍSM s. n. Tehnică de compoziție constând în folosirea unei serii de 12 sunete ca material de construcție; muzică serială. [Pr.: -ri-a-] — Din fr. sérialisme.

Alte cuvinte din DEX

SERIAL SERIA SERHAT « »SERIALITATE SERIALIZA SERIALIZARE