scociorî - explicat in DEX



scociorî (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SCOCIORÎ́, scociorăsc, vb. IV. (Pop. și fam.) 1. Intranz. A săpa în ceva făcând o gaură, o adâncitură; a râcâi. ♦ A scormoni, a răscoli. 2. Intranz. Fig. A căuta, a cerceta amănunțit (pentru a găsi ceva sau a scoate ceva de undeva); a scotoci, a cotrobăi. ◊ Refl. Se scociorăște în buzunare.Tranz. Ce tot scociorăști acolo?Tranz. A privi cu atenție; a scruta, a cerceta. 3. Tranz. Fig. A ațâța, a irita, a provoca pe cineva (amintindu-i lucruri neplăcute). [Var.: scociorí vb. IV] – Et. nec.

scociorî (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
scociorî, scociorăsc (pop.) I. v. t. 1. a privi cu atenție; a examina, a cerceta 2. a ațâța, a irita, a provoca pe cineva (amintindu-i lucruri neplăcute) II. v. i. 1. a căuta, a cerceta amănunțit 2. a râcâi III. v. r. a se scotoci în buzunare, în portofel etc.

scociorî (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
scociorî, scociorăsc, vb. tranz. – 1. A căuta. 2. A scormoni. 3. A scotoci. 4. A răscoli. – Et. nec. (MDA).

scociorî (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SCOCIORÎ́, scociorăsc, vb. IV. (Pop. și fam.) 1. Intranz. A săpa în ceva făcând o gaură, o adâncitură; a râcâi. ♦ A scormoni, a răscoli. 2. Intranz. Fig. A căuta, a cerceta amănunțit (pentru a găsi ceva sau a scoate ceva de undeva); a scotoci, a cotrobăi. ◊ Refl. Se scociorăște în buzunare.Tranz. Ce tot scociorăști acolo ?Tranz. A privi cu atenție; a scruta, a cerceta. 3. Tranz. Fig. A ațâța, a irita, a provoca pe cineva (amintindu-i lucruri neplăcute). [Var.: scociorí vb. IV] — Et. nec.

scociorî (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
scocior'î (a ~) (pop., fam.) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. scociorắsc, imperf. 3 sg. scociorá, perf. s. 1 sg. scociorấi, 1 pl. scociorấrăm, m.m.c.p. 3 sg. scociorấse, 3 pl. scociorấseră; conj. prez. 3 să scocioráscă; ger. scociorấnd; part. scociorất