salutare - explicat in DEX



salutare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SALUTÁRE, salutări, s. f. Faptul de a (se) saluta. ♦ (Concr.) Formulă de salut folosită mai ales la despărțire sau la întâlnirea cu cineva; salut. ♦ (La pl.) Expresie de politețe pe care cineva o transmite unei persoane absente prin intermediul cuiva. – V. saluta.

salutare (Dicționar de neologisme, 1986)
SALUTÁRE s.f. Acțiunea, faptul de a saluta; formulă, termen de salut; salut. ♦ (la pl.) expresie de politețe transmisă prin scris sau prin cineva unei persoane. [< saluta].

salutare (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SALUTÁRE s. f. acțiunea, faptul de a saluta; (formulă de) salut. ◊ (pl.) expresie de politețe transmisă prin scris sau prin cineva unei persoane. (< saluta)

salutare (Dicționaru limbii românești, 1939)
* salutáre f., pl. ărĭ (d. a saluta). Acțiunea de a salut. Salut, complimente, plecăcĭune: a trimete salutărĭ cuĭva. Cuvînt pin care saluțĭ pe cineva maĭ familiar: salutare (subînț. îțĭ zic, îțĭ trimet) amice ! (în stil maĭ serios se zice: te saŭ vă salut).

salutare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
salutáre s. f., g.-d. art. salutắrii; pl. salutắri

salutare (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
salutare f. acțiunea de a saluta: a înapoia salutarea. ║ int. exclamațiune de respect și de onoare sau de admirațiune: salutare !

salutare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SALUTÁRE, salutări, s. f. Faptul de a (se) saluta. ♦ (Concr.) Formulă de salut folosită mai ales la despărțire sau la întâlnirea cu cineva; salut. ♦ (La pl.) Expresie de politețe pe care cineva o transmite unei persoane absente prin intermediul cuiva. — V. saluta.

Alte cuvinte din DEX

SALUTAR SALUTA SALUT « »SALUTARI SALUTAT SALUTATIE