renegat - explicat in DEX



renegat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
RENEGÁT, -Ă, renegați, -te, s. m. și f. Persoană care s-a înstrăinat, s-a lepădat de patria, de credința sa. ♦ Persoană care a renunțat la convingerile sau la părerile anterioare, care a trădat grupul, asociația sau partidul căruia i-a aparținut. – Din fr. renégat, germ. Renegat.

renegat (Dicționar de neologisme, 1986)
RENEGÁT, -Ă adj., s.m. și f. (Cel) care s-a lepădat de patria, de credința sa; (cel) care și-a lepădat vechile convingeri, care a trădat grupul, partidul căruia i-a aparținut. [< fr. renégat, cf. rus. renegat].

renegat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
RENEGÁT, -Ă adj., s. m. f. (cel) care s-a înstrăinat de patria, de credința sa. ◊ (cel) care a renunțat la vechile convingeri, care a trădat grupul, partidul căruia i-a aparținut. (< fr. renégat, germ. Renegat)

renegat (Dicționaru limbii românești, 1939)
*renegát, -ă adj. (d. reneg). Apostat, care șĭ-a lepădat credința religioasă orĭ politică. Subst. Un renegat. V. prestîpnic.

renegat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
renegát adj. m., s. m., pl. renegáți; adj. f., s. f. renegátă, pl. renegáte

renegat (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
renegat m. 1. cel ce a abjurat religiunea spre a îmbrățișa alta; 2. fig. cel ce renunță din interes la opiniunile sale politice.

renegat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
RENEGÁT, -Ă, renegați, -te, adj., s. m. și f. (Persoană) care s-a înstrăinat, s-a lepădat de patria, de credința sa. ♦ (Persoană) care a renunțat la convingerile sau la părerile anterioare, care a trădat grupul, asociația sau partidul căruia i-a aparținut. — Din fr. renégat, germ. Renegat.

Alte cuvinte din DEX

RENEGARE RENEGA RENDZINA « »RENEGOCIA RENEGOCIERE RENET