refrigera - explicat in DEX



refrigera (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
REFRIGERÁ, refrigerez, vb. I. Tranz., intranz. și refl. A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. – Din fr. réfrigerer.

refrigera (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)
REFRIGERÁ vb. I. În gastronomie, a răci un produs până la o temperatură apropriată de punctul de înghețare; în expr. curente: a pune un aliment la gheață, a-l răci la frigider, a-l răci pentru a se întări, dar fără a îngheța; din fr. refrigerer (= a răci).

refrigera (Dicționar de neologisme, 1986)
REFRIGERÁ vb. I. intr. A răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț; (p. ext.) a îngheța. [P.i. -rez, 3,6 -rează. / < fr. réfrigérer, it. refrigerare].

refrigera (Marele dicționar de neologisme, 2000)
REFRIGERÁ vb. intr. a răci un produs alimentar până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț. (< fr. réfrigérer, lat. refrigerare)

refrigera (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
refrigerá (a ~) (re-fri-) vb., ind. prez. 3 refrigereáză

refrigera (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
REFRIGERÁ (‹ fr., lat.) vb. I tranz., intranz. și refl. A (se) răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare, la care este încetinită dezvoltarea microorganismelor, pentru a putea păstra produsul în stare naturală un anumit timp, în funcție de structura țesuturilor. R. cărnii de bovine se face la temperatura de -3ºC și -5ºC pentru cea de porc etc.

refrigera (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
REFRIGERÁ, refrigerez, vb. 1. Tranz., intranz. și refl. A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. — Din fr. réfrigérer.