refrigera (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)REFRIGERÁ, refrigerez, vb. I.
Tranz.,
intranz. și
refl. A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. – Din
fr. réfrigerer.refrigera (Dicționar gastronomic explicativ, 2003)REFRIGERÁ vb. I. În gastronomie, a răci un produs până la o temperatură apropriată de punctul de înghețare; în expr. curente: a pune un aliment la gheață, a-l răci la frigider, a-l răci pentru a se întări, dar fără a îngheța; din fr.
refrigerer (=
a răci).
refrigera (Dicționar de neologisme, 1986)REFRIGERÁ vb. I. intr. A răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț; (
p. ext.) a îngheța. [P.i.
-rez, 3,6
-rează. / < fr.
réfrigérer, it.
refrigerare].
refrigera (Marele dicționar de neologisme, 2000)REFRIGERÁ vb. intr. a răci un produs alimentar până la o temperatură apropiată de punctul de îngheț. (< fr.
réfrigérer, lat.
refrigerare)
refrigera (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)refrigerá (a ~) (re-fri-) vb.,
ind. prez. 3
refrigereázărefrigera (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)REFRIGERÁ (‹
fr.,
lat.)
vb. I
tranz.,
intranz. și
refl. A (se) răci un produs până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare, la care este încetinită dezvoltarea microorganismelor, pentru a putea păstra produsul în stare naturală un anumit timp, în funcție de structura țesuturilor.
R. cărnii de bovine se face la temperatura de -3ºC și -5ºC pentru cea de porc etc.
refrigera (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)REFRIGERÁ, refrigerez, vb. 1.
Tranz.,
intranz. și
refl. A (se) răci până la o temperatură apropiată de punctul de înghețare. — Din
fr. réfrigérer.