profila - explicat in DEX



profila (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PROFILÁ, profilez, vb. I. 1. Refl. A ieși în evidență; a se reliefa, a se contura. 2. Tranz. A stabili obiectivul de bază al producției unei întreprinderi, al activității unei instituții, organizându-le în mod corespunzător. 3. Tranz. A lamina un drug de metal, dându-i un profil uniform pe toată lungimea lui. ♦ P. gener. A fasona, a prelucra un obiect sau un material pentru a-i da un anumit profil. – Din fr. profiler.

profila (Dicționar de neologisme, 1986)
PROFILÁ vb. I. 1. tr., refl. A (se) înfățișa în profil; a (se) reliefa. 2. tr. A organiza într-un anumit fel (o instituție, o întreprindere etc.). 3. tr. A lamina o bară metalică dându-i un profil uniform în lungime. [< fr. profiler].

profila (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PROFILÁ vb. I. tr., refl. 1. a (se) înfățișa în profil; a (se) reliefa, a (se) contura. 2. a face să iasă, a ieși în evidență. 3. a (se) specializa într-un anumit domeniu. II. tr. 1. a organiza într-un anumit fel (o instituție, o întreprindere etc.). 2. a lamina o bară metalică dându-i un profil uniform în lungime. ◊ a fasona un obiect, un material pentru a-i da un anumit profil. (< fr. profiler)

profila (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
profilá (a ~) vb., ind. prez. 3 profileáză

profilà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
profilà v. 1. a reprezenta în profil; 2. a-și arăta conturul: crestele munților se profilează pe bolta cerului.