pragmatic - explicat in DEX



pragmatic (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
PRAGMÁTIC, -Ă, pragmatici, -e, adj. 1. Referitor la pragmatism; bazat pe pragmatism. 2. (Înv.; în expr.) Istorie pragmatică = prezentare istorică care se ocupă numai de succesiunea evenimentelor politice și militare, fără a ține seama de complexul economic și cultural al dezvoltării societății. Sancțiune pragmatică = (în țările din apusul Europei) decret de stat privitor la o importantă problemă laică sau bisericească. – Fr. pragmatique (< gr.).

pragmatic (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PRAGMÁTIC, -Ă, pragmatici, -ce, adj. 1. Care aparține pragmatismului, referitor la pragmatism, bazat pe pragmatism; care ia în considerație eficacitatea, utilitatea practică. ♦ Care judecă exclusiv în funcție de utilitatea practică (reală sau aparentă). 2. (În sintagmele) Istorie pragmatică = prezentare istorică limitată la fapte, la evenimente. Sancțiune pragmatică = (în unele țări) decret de stat privitor la o importantă problemă laică sau bisericească. – Din fr. pragmatique.

pragmatic (Dicționar de neologisme, 1986)
PRAGMÁTIC, -Ă adj. 1. Referitor la pragmatism; bazat pe pragmatism. ♦ (Peior.) Care ia drept criteriu al adevărului valoarea practică. 2. Bazat pe studierea faptelor. 3. (Ist.) Pragmatica sancțiune = lege care emană de la parlament sau de la suveran, cu privire la o importantă problemă laică sau religioasă. [Cf. fr. pragmatique, lat. pragmaticus < lat., gr. pragma – afacere].

pragmatic (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PRAGMÁTIC, -Ă I. adj. 1. care urmărește aspectul practic, utilitatea; (peior.) care ia drept criteriu al adevărului valoarea practică. 2. bazat pe studierea faptelor. ♦ ~ a sanctiune = lege care emană de la parlament sau de la suveran, cu privire la o importantă problemă laică sau religioasă. II. s. f. parte a semioticii care studiază modul în care omul înțelege și folosește semnele. (< fr. pragmatique, lat. pragmaticus, gr. pragmatikos, /II/ engl. pragmatics)

pragmatic (Dicționaru limbii românești, 1939)
*pragmátic, -ă adj. (vgr. pragmatikós, d. prágma, fapt, afacere. V. pramatie). Relativ la afacerile politice. Sancțiune pragmatică, regulament care emană tot odată de la o adunare și de la un suveran și de cele maĭ multe orĭ e relativ la lucrurĭ bisericeștĭ. (Se zice în special de actu pin [!] care Carol VI al Austriiĭ asigură la 1713 fiĭceĭ sale Maria Tereza succesiunea la tron).

pragmatic (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
pragmátic adj. m., pl. pragmátici; f. pragmátică, pl. pragmátice

pragmàtic (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
pragmàtic a. relativ la afacerile civile și sociale: istorie pragmatică, care prezintă evenimentele așa, încât să se poată trage din ele concluziuni practice pentru afaceri; sancțiune pragmatică, regulament în materie ecleziastică, în special actul prin care Carol VI de Austria asigură (1713) fiicei sale Maria Terezia succesiunea la tron.