posesiune - explicat in DEX



posesiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
POSESIÚNE, posesiuni, s. f. 1. Faptul de a poseda (1); stăpânire a unui lucru; dreptul de a se folosi, de a dispune de ceva. 2. (Înv.) Proprietate (de pământ); moșie. 3. Țară slab dezvoltată, lipsită de independență, stăpânită de un stat mai puternic; colonie. [Pr.: -si-u-.Var.: posésie s. f.] – Din fr. possesion, lat. possessio, -onis.

posesiune (Dicționar de neologisme, 1986)
POSESIÚNE s.f. 1. Drept de stăpânire asupra unui lucru. 2. Colonie, țară, teritoriu exploatat de o persoană sau de un stat. [Pron. -si-u-, var. posesie s.f. / cf. fr. possession, lat. possessio].

posesiune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
POSESIÚNE s. f. 1. faptul de a poseda (1); drept de stăpânire asupra unui lucru. 2. colonie1 (2). 3. delir în care bolnavul afirmă că în corpul său s-a instalat o altă ființă. (< fr. possession, lat. possessio)

posesiune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*posesiúne f. (lat. pos-séssio, -ónis. V. sesiune). Acțiunea de a poseda, de a stăpîni. Jur. Acțiunea de a poseda, pe un timp (cu chirie, în arendă): posesiunea nu implică numaĭ de cît [!] proprietatea, dar poate deveni proprietate pin [!] prescripțiune. Lucru posedat, maĭ ales pămînt: Algeria e o posesiune franceză.

posesiune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
posesiúne (teritoriu) (-si-u-) s. f., g.-d. art. posesiúnii; pl. posesiúni

posesiune (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
posesiune f. 1. acțiunea de a poseda și lucrul posedat; 2. pl. pământuri posedate de o națiune: posesiunile engleze în Azia.