portavion - explicat in DEX



portavion (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
PORTAVIÓN, portavioane, s. n. Navă de luptă de mare tonaj, construită special pentru a permite gararea, decolarea și aterizarea avioanelor. [Pr.: -vi-on] – Din fr. porte-avions.

portavion (Dicționar de neologisme, 1986)
PORTAVIÓN s.n. Navă militară astfel construită încât să permită gararea, decolarea și aterizarea avioanelor. [Cf. fr. porte-avions].

portavion (Marele dicționar de neologisme, 2000)
PORTAVIÓN s. n. navă militară de mare tonaj destinată transportului și lansării avioanelor de luptă. (< fr. porte-avion)

portavion (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
PORTAVIÓN (‹ fr.) s. n. Navă de luptă cu tonaj mare (între 25.000 și 90.000 t), înzestrată cu o punte de decolare și de apuntare a avioanelor de luptă și cu cale specială pentru transportul lor. Prima platformă improvizată ca p. a fost crucișătorul Birmingham (1911). Primul p. a fost construit de americani (Hermes, 1924). După al Doilea Război Mondial, p. britanic Ark Royal a fost înzestrat cu instalații moderne. S.U.A. au dat în folosință (1961) primul p. cu propulsie nucleară (Enterprise). Ultimul p., lansat în 2003, poartă numele fostului președinte Ronald Reagan. P. sunt folosite și în forțele armate ale Rusiei, Japoniei, Franței ș.a.

portavion (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!portavión (por-ta-vi-on/port-a-) s. n., pl. portavioáne