popaz - explicat in DEX



popaz (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
POPÁZ s. m. 1. Plantă mare, tropicală, din familia liliaceelor, cu frunze lungi și înguste (Sabadilla officinalis). 2. (Colectiv) Semințele negricioase și otrăvitoare, în formă de seceră, ale popazului (1), care au diverse întrebuințări în medicină. – Din tc. papaz.

popaz (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
popáz (-áji), s. m. – Plantă (Sabadilla officinalis). Origine necunoscută. Der. din tc. papaz „popă” (Scriban) nu este explicată îndeajuns. Este plantă exotică și numele ei nu este popular.

popaz (Dicționaru limbii românești, 1939)
popáz m., pl. (din *păpaz, turc. papaz și papas, d. ngr. papás, gen. papádos, precum turc. papadya vine d. ngr. papadiá, preuteasă [!]). O mare plantă liliacee cu foĭ lungĭ ca ale gramineelor și cu fructu compus din treĭ capsule uscate care conțin niște semințe negricĭoase (sabadilla officinalis saŭ veratrum [saŭ schoenocaulon] officinale). – Semințele de popaz îs veninoase și se întrebuințează contra vermilor [!] intestinalĭ, a reŭmatizmuluĭ, nevralgiilor și păduchilor, ĭar poporu le întrebuințează p. a face să crească păru. Din ele se scoate veratrina, un alcaloid întrebuințat în medicină.

popaz (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
popáz s. m.

popaz (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
popaz m. plantă bulboasă cu semințe negricioase în formă de secere, întrebuințate în medicină (Veratrum). [Derivat din popă (cf. popenchiu)].

Alte cuvinte din DEX

POPAS POPARTAC POPART « »POPDELE POPENCHI POPESC