oxid - explicat in DEX



oxid (Marele dicționar de neologisme, 2000)
OXID- elem. v. oxi-.

oxid (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
OXÍD, oxizi, s. m. Compus al oxigenului cu alt element chimic. – Din fr. oxyde.

oxid (Dicționar de neologisme, 1986)
OXÍD s.m. Compus al oxigenului cu un corp simplu. ◊ Oxid de calciu = var nestins; oxid de carbon = Gaz toxic, incolor și inodor care ia naștere din arderile incomplete ale cărbunilor. // (În forma oxido-) Element prim de compunere savantă cu semnificația „(referitor la) oxidare”, „oxid”. [< fr. oxyde].

oxid (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
OXÍD (‹ fr. {i}; {s} gr. oxys „acru”) s. m. Compus rezultat prin combinarea unui element cu oxigenul. ◊ O. de aluminiu = pulbere albă greu fuzibilă, greu solubilă în apă și în acizi care se găsește în natură în stare cristalizată sub formă de corindon și pietre (semi)prețioase (safir, rubin, topaz etc.); alumină. ◊ O. de calciu = var nestins; calce. ◊ O. de carbon = gaz incolor, fără miros, otrăvitor, care se formează în arderile incomplete ale carbonului. Industrial se obține prin trecerea aerului, a oxigenului sau a apei peste cărbune incandescent. Se folosește în sinteza organică. ◊ O. de plumb = litargă, miniu. ◊ O. de zinc = pulbere albă folosită în vopsitorie; alb de zinc. ◊ O. de etilenă = gaz incolor (p. f. 12ºC), toxic, foarte reactiv, obținut prin oxidarea catalitică a etilenei sau din etilenclorhidrină. Se întrebuințează la fabricarea glicolului, a unor dizolvanți, plastifianți etc. ◊ O. de magneziu = substanță cristalină, cu p. t. 2.800ºC, insolubil în apă, care se găsește în natură sub formă de periclaz. Se mai folosește ca material refractar. Sin. magnezie.

oxid (Dicționaru limbii românești, 1939)
*oxíd m. și n., pl. e (d. vgr. oxýs, ascuțit, acru). Chim. Corp compus rezultat din combinarea unuĭ corp simplu cu oxigenu. V. bază, acid.

oxid (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
oxíd s. m., pl. oxízi

oxid (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
oxid n. combinarea oxigenului cu un metal.