osmoză - explicat in DEX



osmoză (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
OSMÓZĂ, osmoze, s. f. Proces de difuziune a uneia sau a mai multor substanțe (dintr-o soluție) printr-o membrană permeabilă sau semipermeabilă. – Din fr. osmose, germ. Osmose.

osmoză (Dicționar de neologisme, 1986)
OSMÓZĂ s.f. Trecere a unui solvent printr-o membrană semipermeabilă care separă două soluții de concentrații diferite sau o soluție de solventul pur. ♦ (Fig.) Întrepătrundere. [< fr. osmose, cf. gr. osmos – impuls].

osmoză (Marele dicționar de neologisme, 2000)
OSMÓZĂ s. f. 1. trecere a unui solvent printr-o membrană (semi)permeabilă care separă două soluții de concentrații diferite sau o soluție de solvent pur. 2. (fig.) întrepătrundere și influență reciprocă între două sau mai multe elemente. (< fr. osmose, germ. Osmose)

osmoză (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
OSMÓZĂ (‹ fr. {i}; {s} gr. osmos „împingere”) s. f. 1. Trecere a unui solvent printr-o membrană semipermeabilă, care separă două soluții de compoziții sau concentrații diferite; se produce de la o soluție mai diluată spre cea mai concentrată (până la echilibrarea presiunilor osmotice). Fenomenul a fost descoperit de abatele J.A. Nollet (1748) și studiat, în sec. 19, de K. Vierozdt, care a introdus termenul în circuitul științific. 2. Fig. Întrepătrundere, influență reciprocă între două sau mai multe fenomene, elemente etc.

osmoză (Dicționaru limbii românești, 1939)
*osmóză f., pl. e (vgr. osmós, împingere). Fiz. Fenomen în care doŭă lichide separate printr´un părete [!] poros îșĭ transmit unu altuĭa părțĭ din ele, adică se amestecă puțin. V. endo- și ex-osmoză.

osmoză (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
osmóză s. f., g.-d. art. osmózei; pl. osmóze

Alte cuvinte din DEX

OSMOTIC OSMORT OSMOREGLARE « »OSMOZA OSOS OSPAT