orfevrărie - explicat in DEX



orfevrărie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ORFEVRĂRÍE, orfevrării, s. f. Meșteșugul creării obiectelor de artă aplicată, din metal prețios. ♦ Obiecte prelucrate prin acest meșteșug. ♦ Comerț cu obiecte fine de aur și de argint. [Var.: orfevreríe, orfăurăríe s. f.] – Din fr. orfèvrerie.

orfevrărie (Dicționar de neologisme, 1986)
ORFEVRĂRÍE s.f. Arta, meșteșugul confecționării obiectelor fine, lucrate în aur și argint; aurărie. ♦ Obiecte de aur lucrate prin acest meșteșug. ♦ Comerț cu obiecte fine de aur și argint. [Gen. -iei, var. orfevrerie s.f. / < fr. orfèvrerie].

orfevrărie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ORFEVRĂRÍE s. f. meșteșugul confecționării obiectelor fine de ornament din metale prețioase, din piele etc. ◊ obiectele lucrate prin acest meșteșug. ◊ comerț cu obiecte fine de aur și argint. (< fr. orfèvrerie)

orfevrărie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
ORFEVRĂRÍE (‹ fr.) s. f. Meșteșugul de a executa obiecte de artă aplicată (vase, bijuterii, obiecte de cult, legături de cărți etc.) din metale prețioase. Printre cei mai mari maeștri ai genului s-a distins B. Cellini. În România, o. a avut o mare înflorire în sec. 16-17, mai ales în Transilvania, printre cei mai importanți meșteri numărându-se Sebastian Hann. ♦ Obiectele prelucrate prin acest meșteșug. ♦ Comerț cu obiecte fine de aur și de argint.

orfevrărie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
orfevrăríe (-fe-vră-) s. f., art. orfevrăría, g.-d. art. orfevrăríei; pl. orfevrăríi, art. orfevrăríile