nemțișor - explicat in DEX



nemțișor (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
NEMȚIȘÓR, nemțisori, s. m. Nume dat mai multor specii de plante erbacee din familia ranunculaceelor, cu frunze divizate și cu flori de obicei albastre, prevăzute cu un pinten (Delphinium); plantă care aparține uneia dintre aceste specii. – Neamț + suf. -ișor.

nemțișor (Dicționar de arhaisme și regionalisme, 2002)
nemțișór, nemțișóri, s.m. (pop.) 1. (la sg. art.) numele unui dans popular german și melodia după care se cântă; nemțeasca. 2. (la pl.) plante erbacee cu flori albastre, roz și albe care au calități medicinale. 3. (la pl.) ciuperci comestibile; urechiușe.

nemțișor (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
NEMȚIȘOR (‹ neamț) s. m. Plantă decorativă, anuală sau perenă, din genul Delphinium, familia ranunculaceelor, cu frunze divizate, flori cu pinten, de obicei albastre, cu nectarii și fructe folicule. ◊ N. de câmp = plantă din genul Delphinium, înaltă de 60-80 cm, cu flori violet-albastre, rar roz sau întâlnită în zona de câmpie și de deal (Consolida regalis). Florile (și uneori frunzele) conțin alcaloizi cu acțiune hipotensivă, hemostatică, analgezică.

nemțișor (Dicționaru limbii românești, 1939)
nemțișór m. Un biet Neamț. Nemțoaĭacă, o floare (Munt.) Nemțișor de cîmp, pintenaș.

nemțișor (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
nemțișór (rar) s. m., pl. nemțișóri

nemțișor (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
nemțișor m. pl. (de câmp) plantă ce crește prin câmpii și semănături, are proprietăți iritante și vermifuge (Delphinium consolida).