narcoză - explicat in DEX



narcoză (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
NARCÓZĂ, narcoze, s. f. Stare caracterizată prin pierderea cunoștinței, relaxare musculară, diminuarea sensibilității și a reflexelor, provocată artificial prin acțiunea substanțelor narcotice asupra centrilor nervoși, în special în intervențiile chirurgicale. – Din fr. narcose, germ. Narkose.

narcoză (Dicționar de neologisme, 1986)
NARCÓZĂ s.f. Anestezie generală profundă, cu somn lipsit de reflexe, provocată de un narcotic și practicată mai ales în operații. [< fr. narcose, cf. gr. narkosis – toropeală].

narcoză (Marele dicționar de neologisme, 2000)
NARCÓZĂ1 s. f. anestezie generală profundă, cu somn lipsit de reflexe, provocată de un narcotic. (< fr. narcose, germ. Narkose)

narcoză (Dicționaru limbii românești, 1939)
* narcóză f. (d. vgr. narke. V. narcotic). Med. Adormire pin narcotic.

narcoză (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
NARCÓZĂ (‹ fr., germ. {i}; {s} gr. narkosis „amorțire”) s.,f. Stare de suspendare temporară a sensibilității, mobilității și cunoștinței, provocată artificial prin acțiunea narcoticelor asupra centrilor nervoși. N. se folosește în special ca metodă de anestezie generală în chirurgie. ◊ N. hiperbarică = sindrom întâlnit, mai ales, la scafandri, manifestată printr-o stare de excitație și euforie, dar și prin tulburări senzoriale, cauzat de timpul prea îndelungat petrecut în adânc.

narcoză (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
narcóză s. f., g.-d. art. narcózei; pl. narcóze