modă - explicat in DEX



modă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
MÓDĂ, mode, s. f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; spec. gust, preferință generalizată la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. ◊ Loc. adj. La modă = a) care corespunde gustului într-un anumit moment, care se folosește frecvent la un moment dat; modern; de actualitate, actual; b) (despre oameni) care se comportă conform gustului, preferințelor unui anumit mediu social (la un moment dat); foarte cunoscut sau apreciat la un moment dat. ◊ Expr. De modă veche = a) care nu mai corespunde cu gustul momentului, depășit, demodat, desuet; care aparține unor realități din trecut, ieșite din uz; b) (despre oameni) cu concepții vechi, depășite; care se conformează unui sistem sau unui principiu din trecut, învechit. 2. (În sintagmele) Magazin de mode = magazin de pălării femeiești (și de obiecte mărunte de îmbrăcăminte femeiască). Revistă (sau jurnal) de modă (sau de mode) = revistă care conține modele (noi) de îmbrăcăminte și de încălțăminte. Casă de modă (sau de mode) = atelier (de lux) unde se confecționează la comandă obiecte de îmbrăcăminte. – Din it. moda, germ. Mode, ngr. móda, fr. mode.

modă (Dicționar de neologisme, 1986)
MÓDĂ s.f. 1. Obicei, deprindere colectivă, specifică la un moment dat unui mediu social; (spec.) gust, preferință (generalizată) la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. Magazin de mode = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de mode = publicație care cuprinde modele de haine. [Cf. fr. mode, it. moda].

modă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
MÓDĂ s. f. 1. fel de a se îmbrăca, de a se purta etc., particular unei anumite epoci; gust, preferință la un moment dat pentru un anumit fel de a se îmbrăca. 2. magazin de ĕ = magazin de pălării de damă sau de accesorii pentru îmbrăcămintea femeiască; jurnal (sau revistă) de ~ = publicație care cuprinde modele de haine. (< it. moda, germ. Moda, fr. mode)

modă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*módă f., pl. e (fr. mode, d. lat. modus, mod; it. moda). Mod de a te îmbrăca (de a mobila ș. a.) particular uneĭ epoce și care e un amestec de invențiune și de imitațiune: moda de la 1848, haĭnă după ultima modă saŭ la modă (fr. a la mode), a fi la modă, a ĭeși din modă (a se demoda). Magazin de mode, de lucrurĭ de toaletă femeĭască, maĭ ales pălăriĭ și rochiĭ.

modă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
módă s. f., g.-d. art. módei; pl. móde

modă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
modă f. 1. mod de a se îmbrăca particular unui timp anumit: se îmbracă după ultima modă; 2. uz trecător ce depinde de gust, de caprițiu: pălărie la modă; 3. pl. lucruri de toaletă: magazin de mode.

modă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
modă f. od. lude. [Origină necunoscută].

Alte cuvinte din DEX

MOD MOCOTEI MOCOTA « »MODA MODAL MODALCA