lipit - explicat in DEX



lipit (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LIPÍT1 s. n. Lipire. – V. lipi.

lipit (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LIPÍT2, -Ă, lipiți, -te, adj. 1. Prins, unit, împreunat, îmbinat cu ajutorul unei materii cleioase sau printr-un procedeu tehnic. ♦ (Despre pleoape sau despre ochi) Care nu se poate deschide din cauza unor secreții patologice; fig. care se închide fără voie din cauza somnului. 2. (Și adv.) Foarte apropiat, alăturat strâns de cineva sau de ceva. ◊ Expr. A fi lipit de foame sau a avea coastele lipite = a fi foarte flămând. Sărac (sau calic) lipit(-pământului) = foarte sărac. – V. lipi.

lipit (Dicționaru limbii românești, 1939)
lipít, -ă adj. Prins, fixat cu cleĭ. Uns, acoperit cu lut: vatră lipită. Chear [!] alăturea, exact alăturat: a sta lipit de perete. Calic (orĭ sărac) lipit saŭ lipit pămîntuluĭ (mlat. glebae astrictus), foarte sărac (amintire de la șerbiĭ care n´aveaŭ voĭe să strămute de pe o moșie pe alta).

lipit (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lipít s. n.

lipit (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lipit a. 1. prins cu ceva cleios; 2. uns cu pământ galben: prispă lipită; 3. strâns, apropiat: stă lipit de zid; lipit (pământului), foarte sărac, ajuns la sapă de lemn (aluziune la starea de servitute a țăranului clăcaș, legat de pământul în care locuia): suntem lipiți de țernă și lumea e calică AL. ║ n. acțiunea de a lipi: lipitul afișelor.

lipit (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LIPÍT1 s. n. Lipire. — V. lipi.

lipit (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LIPÍT2, -Ă, lipiți, -te, adj. 1. Prins, unit, împreunat, îmbinat cu ajutorul unei materii cleioase sau printr-un procedeu tehnic. ♦ (Despre pleoape sau despre ochi) Care nu se poate deschide din cauza unor secreții patologice; fig. care se închide fară voie din cauza somnului. 2. (Și adv.) Foarte apropiat, alăturat strâns de cineva sau de ceva. ◊ Expr. A fi lipit de foame sau a avea coastele lipite = a fi foarte flămând. Sărac (sau calic) lipit(-pămăntului) = foarte sărac. — V. lipi.

Alte cuvinte din DEX

LIPIRE LIPIODOL LIPIE « »LIPITAN LIPITOARE LIPITOR