latinizà - explicat in DEX



latiniza (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LATINIZÁ, latinizez, vb. I. Tranz. A introduce pe cale savantă și în mod masiv cuvinte latine într-o limbă sau a reface forma cuvintelor de origine latină din acea limbă pentru a le face cât mai apropiate de forma originară. – Din fr. latiniser.

latiniza (Dicționar de neologisme, 1986)
LATINIZÁ vb. I. tr. 1. A introduce într-o limbă cuvinte latine pe cale savantă; a da cuvintelor de origine latină o formă apropiată de cea originară. ♦ A da o formă latină unor cuvinte de altă origine. 2. tr., refl. A adopta limba și cultura latină; a deveni latin. [< fr. latiniser, cf. lat.t. latinizare].

latiniza (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LATINIZÁ vb. I. tr. a introduce într-o limbă, pe cale savantă, cuvinte latine; a da cuvintelor de origine latină o formă apropiată de cea originară. ◊ a da o formă latină unor cuvinte de altă origine. II. tr., refl. a impune, adopta limba și cultura latină. (< fr. latiniser)

latiniza (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
latinizá (a ~) vb., ind. prez. 3 latinizeáză

latiniza (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LATINIZÁ, latinizez, vb. I. Tranz. A introduce pe cale savantă și în mod masiv cuvinte latine într-o limbă sau a reface forma cuvintelor de origine latină din acea limbă pentru a le face cât mai apropiate de forma originară. — Din fr. latiniser.

latinizà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
latinizà v. a da formă latină vorbelor străine.