lagăr - explicat in DEX



lagăr (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LÁGĂR, lagăre, s. n. I. 1. Loc de staționare a trupelor în corturi sau în barăci; tabără, campament. 2. Loc în care sunt ținuți închiși și sub supraveghere prizonierii de război sau, în regimurile totalitare, persoanele considerate ostile regimului. 3. (În trecut) Totalitatea statelor și a persoanelor care luptau pentru aceeași idee social-politică. II. Organ de mașină pe care se sprijină și se ghidează o axă, o osie, un arbore. – Din germ. Lager.

lagăr (Dicționar de neologisme, 1986)
LÁGĂR s.n. I. 1. Tabără. 2. (Fig.) Totalitatea statelor, a oamenilor care militează pentru aceleași scopuri sau idei social-politice. 3. Loc unde sunt închiși prizonierii de război sau unde sunt închise persoanele considerate ostile regimului. II. Organ de mașină pe care se sprijină capetele unui ax sau ale unui arbore; palier. [< germ. Lager].

lagăr (Marele dicționar de neologisme, 2000)
LÁGĂR s. n. I. 1. tabără. 2. totalitatea statelor care militează pentru aceleași scopuri sau idei social-politice, pentru o anumită formă de societate („lagărul socialist” și prin extindere – în viziunea socialistă: „lagărul capitalist”). 3. loc de internare a prizonierilor de război sau unde sunt închiși, în regimurile totalitare, cei considerați ostili regimului. II. organ de mașină pe care se sprijină capetele unui ax sau ale unui arbore; palier. (< germ. Lager)

lagăr (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
lágăr (lágăre), s. n.1. Campament, tabără. – 2. Îmbucare, legare, potrivire. – Var. (înv.) lagher. Germ. Lager (Borcea 195; Cihac, II, 163), cf. bg., rus. lager, pol. lagier.Der. lăgări, vb. (Banat, a împreuna, a adăuga), din germ. lagern „a depozita”.

lagăr (Dicționaru limbii românești, 1939)
lágăr n., pl. e (rus. láger, d. germ. lager, tabără). Tabără, locu unde se instalează armata în corturĭ. Fig. Partid politic: lagăru guvernuluĭ.

lagăr (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
LÁGĂR (‹ germ.) s. n. I. Loc unde sunt închiși prizonierii de război. ◊ L. de concentrare = (în regimurile totalitare) Loc izolat în care sunt deținuți opozanții politici, religioși sau din considerente rasiale. Au cunoscut o largă răspândire îndeosebi în Germania nazistă și pe teritoriile ocupate de ea (ex. Auschwitz, Buchenwald, Dachau, Mauthausen ș.a.), precum și în U.R.S.S. (Karaganda, Vorkuta, Solovețk, Norilsk ș.a.) V. și gulag. II. Organ de mașină care servește la rezemarea și la ghidarea unui arbore, a unui ax, a unei osii etc. care permit acestora o mișcare de rotație sau de oscilație și asigură ungerea suprafețelor în frecare.

lagăr (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lágăr s. n., pl. lágăre

lagăr (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lagăr n. 1. teren ocupat de o armată; 2. fig. partid. [Nemț. LAGER: din graiul cătanelor austro-ungare].

lagăr (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LÁGĂR, lagăre, s. n. I. 1. Loc de staționare a trupelor în corturi sau în barăci; tabără, campament. 2. Loc în care sunt ținuți închiși și sub supraveghere prizonierii de război sau, în regimurile totalitare, persoanele considerate ostile regimului. 3. (în trecut) Totalitatea statelor și a persoanelor care luptau pentru aceeași idee social-politică. II. Organ de mașină pe care se sprijină și se ghidează o axă, o osie, un arbore. — Din germ. Lager.

Alte cuvinte din DEX

LAFAIT LAFAIRE LAFAI « »LAGALISM LAGAR LAGENA