lacherdă - explicat in DEX



lacherdă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
LACHÉRDĂ, lacherde, s. f. Pălămidă (cu greutatea de peste două kilograme) care, după sărare și afumare, este conservată în ulei. – Din ngr. lakérda.

lacherdă (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
lachérdă (lachérde), s. f. – Pălămidă (Pelamys sarda). – Mr. lăcherdă. Ngr. λαϰέρδα, din lat. lacerta (Skok, ZRPh., LVII, 475; DAR; Gáldi 204), cf. bg., tc. lakerda.

lacherdă (Dicționaru limbii românești, 1939)
lachérdă f., pl. e (ngr. lakérda [d. it. lacerta, lat. lacerta, șopîrlă], cr. lokarda, lacherdă). Un pește acantopter care trăĭește în marĭ cete în mările calde și temperate (de ex., în Mediterana), unde se pescuĭește foarte mult. Lacherda ajunge pînă la o lungime de 50 c.m. (pelamys sarda). Are o carne delicioasă, care se mănîncă în unt-de-lemn ca sardelele. V. pălămidă 1.

lacherdă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
lachérdă s. f., g.-d. art. lachérdei; pl. lachérde

lacherdă (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
lacherdă f. 1. pește de mare a cărui carne se sărează sau se coace și se conservă în uleiu (Scomber thymus); 2. carnea peștelui astfel preparată. [Gr. mod. LAKERDA, din it. lacerta, șopârlă].

lacherdă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
LACHÉRDĂ, lacherde, s. f. Pălămidă (cu greutatea de peste două kilograme) care, după sărare și afirmare, este conservată în ulei. — Din ngr. lakerda.