indol - explicat in DEX



indol (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
INDÓL, indoli, s. m. 1. (Chim.) Compus chimic obținut din indigo și gudroanele cărbunelui de pământ, de culoare albă, cristalizat și folosit în industria cosmetică, în chimie ca reactiv etc. 2. (Med.) Produs rezultat prin degradarea triptofanului din alimente sub acțiunea bacteriilor intestinale, eliminat prin materiile fecale și contribuind împreună cu scatolul la mirosul specific al acestora. – Din germ. Indol, fr.. engl. indole.

indol (Dicționar de neologisme, 1986)
INDÓL s.m. Compus obținut prin distilarea indigoului și a gudroanelor cărbunilor de pământ, care, adăugat unor esențe de flori, le accentuează parfumul. [< fr. indole].

indol (Marele dicționar de neologisme, 2000)
INDÓL s. m. 1. compus chimic obținut prin distilarea indigoului și a gudroanelor cărbunilor de pământ, care se folosește în industria cosmetică, în chimie, ca reactiv etc. 2. produs rezultat prin degradarea triptofanului din alimente sub acțiunea bacteriilor intestinale, care, împreună cu scatolul, dă fecalelor mirosul specific. (< germ. Indol, fr. indole)

indol (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
INDÓL (‹ fr., engl. {i}) s. m. Compus heterociclic, format dintr-un nucleu benzenic și unul pirolic, care se extrage din gudroane; folosit ca fixativ în parfumerie. Se mai numește benzopirol.

Alte cuvinte din DEX

INDOITURA INDOIT INDOIRE « »INDOLENT INDOLENTA INDOLIA