frăsinel - explicat in DEX



frăsinel (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FRĂSINÉL, frăsinei, s. m. Plantă erbacee medicinală și ornamentală, cu flori mari, albe sau trandafirii, plăcut mirositoare (Dictamnus fraxinella). ◊ Expr. A umbla (de) frunza frăsinelului = a umbla fără nici un rost, fără nici un scop, a fi haimana; a hoinări. – Frasin + suf. -el.

frăsinel (Dicționaru limbii românești, 1939)
frăsinél m., pl. eĭ. O plantă erbacee rutacee (în bot. dictámnus [álbus saŭ fraxinélla]). Are frunze alterne imparipenate compuse care seamănă de departe cu ale frasinuluĭ și florĭ marĭ albe saŭ roșiatice. Se cultivă și pin [!] grădinĭ și exală un miros balsamic puternic. Dacă, după o zi caldă și liniștită, puĭ o lumînare aprinsă aproape de ĭa [!], se inflamează1 uleĭu din ĭa și o înconjoară c´o aureolă luminoasă, dar care nu vatămă de loc [!] planta. Rădăcina eĭ e febrifugă, vermifugă, sudorifică, tonică, stimulantă și emenagogică. A umbla de frunza frăsineluluĭ, a umbla în zadar, de florile măruluĭ, (cuculuĭ).

frăsinel (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
frăsinél s. m., pl. frăsinéi, art. frăsinéii

frăsinel (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
frăsinel m. plantă cu flori mari albe, exală un miros balzamic puternic (Dictamus albus); frunza frăsinelului, de florile mărului; să umblați numai așa frunza frăsinelului CR.

Alte cuvinte din DEX

FOXTROT FOXTERIER FOX « »FRAC FRACTIE FRACTIONA