fluxiune - explicat in DEX



fluxiune (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
FLUXIÚNE, fluxiuni, s. f. (Med.) Concentrare a sângelui sau a altor lichide în anumite țesuturi, din cauza unei inflamații. Fluxiune periodică = numele unei boli de ochi la cai. [Pr.: -xi-u-] – Din fr. fluxion.

fluxiune (Dicționar de neologisme, 1986)
FLUXIÚNE s.f. Concentrare a sângelui sau a altor lichide în anumite țesuturi din cauza unei inflamații. ◊ Fluxiune periodică = boală de ochi la cai. [Pron. -xi-u-. / < fr. fluxion, lat. fluxio].

fluxiune (Marele dicționar de neologisme, 2000)
FLUXIÚNE s. f. concentrare a sângelui sau a altor lichide în anumite țesuturi din cauza unei inflamații. (< fr. fluxion, lat. fluxio)

fluxiune (Dicționaru limbii românești, 1939)
*fluxiúne f. (lat. flúxio, -ónis, d. flúere, fluxum, a curge). Med. Unflare [!] dureroasă cauzată de o acumulare de umorĭ orĭ de un abces în vre-o parte a corpuluĭ. Fluxiune de pept [!], veche expresiune care înseamnă orĭ-ce inflamațiune a plămînilor, cu o secrețiune de mucozitățĭ care se expectorează greŭ și de multe orĭ cu sînge. Mat. Metoda fluxiunilor, o metodă de calcul datorită luĭ Newton și în care se consideră orĭ-ce mărime finită ca produsă de mișcare saŭ flux continuŭ.

fluxiune (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
fluxiúne (-xi-u-) s. f., g.-d. art. fluxiúnii; pl. fluxiúni

fluxiune (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
fluxiune f. Med. 1. concentrarea lichidelor într´o parte a corpului; 2. umflătura țesăturei celulare a feței: fluxiune de piept, pneumonie.

Alte cuvinte din DEX

FLUXANT FLUX FLUVIU « »FLUXMETRU FOAC FOACALE