extrinsec - explicat in DEX



extrinsec (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EXTRINSÉC, -Ă, extrinseci, -ce, adj. 1. Care vine din afară, care nu provine din esența lucrurilor. 2. (Anat.; despre organe) Originar din afara locului unde se găsește sau acționează. – Din fr. extrinsèque.

extrinsec (Dicționar de neologisme, 1986)
EXTRINSÉC, -Ă adj. 1. Care vine, care este luat din afară, din circumstanțele, din împrejurările exterioare și nu din esența lucrurilor. 2. (Anat.) Situat în afara unui organ. [Cf. fr. extrinséque, lat. extrinsecus].

extrinsec (Marele dicționar de neologisme, 2000)
EXTRINSÉC, -Ă adj. 1. care vine, care este luat din afară, din circumstanțele exterioare și nu din esența lucrurilor. 2. (anat.; despre organe) situat în afara locului normal. 3. (despre semiconductoare) care conține impurități. (< fr. extrinsèque, lat. extrinsecus)

extrinsec (Dicționaru limbii românești, 1939)
*extrinséc, -ă adj. (fr. extrinsèque, d. lat. extrinsecus). Care vine de afară: cauzele extrinsecĭ ale uneĭ boale [!]. Valoare extrinsecă a uneĭ monete, valoare fictivă, convențională. Adv. În mod extrinsec. V. intrinsec.

extrinsec (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
extrinséc adj. m., pl. extrinséci; f. extrinsécă, pl. extrinséce

extrinsec (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
extrinsec a. care vine din afară sau s’află în afară: cauză extrinsecă.

extrinsec (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EXTRINSÉC, -Ă, extrinseci, -ce, adj. 1. Care vine din afară, care nu provine din esența lucrurilor. 2. (Anat.; despre organe) Situat în afara locului normal. — Din fr. extrinsèque.