epiglotă - explicat in DEX



epiglotă (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EPIGLÓTĂ, epiglote, s. f. Membrană fibrocartilaginoasă așezată în partea superioară a laringelui, care astupă glota în momentul înghițirii, pentru a împiedica pătrunderea alimentelor pe căile respiratorii. – Din fr. épiglotte.

epiglotă (Dicționar de neologisme, 1986)
EPIGLÓTĂ s.f. Membrană situată în partea superioară a laringelui, care acoperă glota, împiedicând astfel pătrunderea alimentelor în căile respiratorii. [< fr. épiglotte, cf. gr. epi – deasupra, glotta – limbă].

epiglotă (Marele dicționar de neologisme, 2000)
EPIGLÓTĂ s. f. membrană cartilaginoasă elastică, la partea superioară a laringelui, care acoperă glota, împiedicând pătrunderea alimentelor în căile respiratorii. (< fr. épiglotte)

epiglotă (Dicționaru limbii românești, 1939)
*epiglótă f., pl. e (vgr. epíglottís, -ídos, d. glótta, limbă; fr. épiglotte). Anat. O cartilagine în partea de sus a laringeluĭ care deschide și închide glota, oprind alimentele să intre pe căile respiratoriĭ.

epiglotă (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
epiglótă (-pi-glo-) s. f., g.-d. art. epiglótei; pl. epiglóte

epiglotă (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EPIGLÓTĂ, epiglote, s. f. Membrană fibrocartilaginoasă așezată în partea superioară a laringelui, care astupă glota în momentul înghițirii, pentru a împiedica pătrunderea alimentelor pe căile respiratorii. — Din fr. épiglotte.

Alte cuvinte din DEX

EPIGEU EPIGENIE EPIGENIC « »EPIGLOTA EPIGLOTIC EPIGON