eșafodaj - explicat in DEX



eșafodaj (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
EȘAFODÁJ, eșafodaje, s. n. 1. Construcție provizorie alcătuită din bare de lemn sau de metal legate între ele, pentru a susține o platformă cu materiale, instalații, muncitori etc. în timpul executării unei construcții. 2. Fig. Ansamblu de date, de argumente, de exemple etc. pe care se bazează o operă, o concepție, o ipoteză, o teorie. – Din fr. échafaudage.

eșafodaj (Dicționar de neologisme, 1986)
EȘAFODÁJ s.n. 1. Schelă (pentru lucrul la înălțime al muncitorilor). 2. (Fig.) Ansamblu de fapte, de argumente etc. mai mult sau mai puțin utile pe care se construiește o operă, o teorie, o ipoteză. [Var. eșafodagiu s.n. / < fr. échafaudage].

eșafodaj (Marele dicționar de neologisme, 2000)
EȘAFODÁJ s. n. 1. construcție provizorie, pentru lucrul la înălțime al muncitorilor. 2. (fig.) ansamblu de fapte, argumente, date etc. utile pe care se construiește o operă, o teorie, o ipoteză. (< fr. échafaudage)

eșafodaj (Dicționaru limbii românești, 1939)
*eșafodáj n., pl. e (fr. échafaudage). Schele, lemnărie în prejuru [!] uneĭ construcțiunĭ.

eșafodaj (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
eșafodáj s. n., pl. eșafodáje

eșafodaj (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
eșafodaj n. 1. schele; 2. fig. fundament: întins eșafodaj de tiranii BĂLC.

eșafodaj (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
EȘAFODÁJ, eșafodaje, s. n. 1. Construcție provizorie alcătuită din bare de lemn sau de metal legate între ele, pentru a susține o platformă cu materiale, instalații, muncitori etc. în timpul executării unei construcții. 2. Fig. Ansamblu de date, de argumente, de exemple etc. pe care se bazează o operă, o concepție, o ipoteză, o teorie. — Din fr. échafaudage.

Alte cuvinte din DEX

E DZAR DZANA « »EA EASTMANCOLOR EBARBARE