cizela - explicat in DEX



cizela (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CIZELÁ, cizelez, vb. I. 1. Tranz. A prelucra. a finisa sau a ornamenta cu dalta, cu ciocanul etc. diferite obiecte (de metal) pentru a le da forma sau aspectul dorit. 2. Tranz. Fig. A aduce îmbunătățiri (de stil, de exprimare) unei lucrări (literare, științifice); a ciopli. 3. Tranz. și refl. Fig. A face să capete sau a căpăta deprinderi civilizate, cultură etc. – Din fr. ciseler.

cizela (Dicționar de neologisme, 1986)
CIZELÁ vb. I. tr. A lucra, a ciopli, a scobi, a orna cu dalta. ♦ (Fig.) A șlefui; a împodobi, a înfrumuseța (o operă, o scriere etc.). [< fr. ciseler].

cizela (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CIZELÁ vb. tr. 1. a lucra, a ciopli, a orna cu dalta. 2. (fig.) a șlefui; a înfrumuseța (o operă, o scriere etc.). (< fr. ciseler)

cizela (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cizelá (a ~) vb., ind. prez. 3 cizeleáză

cizela (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CIZELÁ, cizelez, vb. I. 1. Tranz. A prelucra, a finisa sau a ornamenta cu dalta, cu ciocanul etc. diferite obiecte (de metal) pentru a le da forma sau aspectul dorit. 2. Tranz. Fig. A aduce îmbunătățiri (de stil, de exprimare) unei lucrări (literare, științifice); a ciopli. 3. Tranz. și refl. Fig. A face să capete sau a căpăta deprinderi civilizate, cultură etc. — Din fr. ciseler.

cizelà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
cizelà v. 1. a lucra cu dalta, a scobi; 2. a săpa figuri în metale.

Alte cuvinte din DEX

CIZ CIVIT CIVISM « »CIZELARE CIZELAT CIZELURA