cinematografie - explicat in DEX



cinematografie (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CINEMATOGRAFÍE, cinematografii, s. f. Tehnica și arta înregistrării fotografice a unor scene, a unor peisaje etc. pe un film special și a reproducerii lor prin proiectare luminoasă pe un ecran, astfel încât să dea iluzia mișcării și a vieții; industrie producătoare de filme; cinematograf. – Din fr. cinématographie.

cinematografie (Dicționar de neologisme, 1986)
CINEMATOGRAFÍE s.f. Tehnica înregistrării și a reproducerii imaginilor în mișcare pe film; proiectarea luminoasă pe un ecran a acestor imagini; artă cinematografică; industrie producătoare de filme. [< fr. cinématographie].

cinematografie (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CINEMATOGRAFÍE s. f. tehnica înregistrării și reproducerii imaginilor în mișcare pe film; proiectarea luminoasă pe un ecran a acestor imagini; artă cinematografică; industrie producătoare de filme. (< fr. cinématographie)

cinematografie (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
CINEMATOGRAFÍE (‹ fr..) s. f. 1. Arta și tehnica de înregistrare forografică pe peliculă a unor imagini succesive și apoi a proiectării lor cu ajutorul unei surse de lumină pe un ecran, astfel încît să se creeze impresia unui spectacol viu. Prima proiecție cinematografică publică a fost realizată la Paris, în 1895, de L. Lumière. În preajma anului 1930 a apărut filmul sonor. 2. Arta filmului. 3. Industrie producătoare de filme.

cinematografie (Dicționaru limbii românești, 1939)
*cinematografíe f. (d. cinematograf). Arta de a reprezenta prin cinematograf.

cinematografie (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
cinematografíe (-to-gra-) s. f., art. cinematografía, g.-d. art. cinematografíei; pl. cinematografíi, art. cinematografíile

cinematografie (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CINEMATOGRAFÍE, cinematografii, s. f. Tehnica și arta înregistrării fotografice a unor scene, a unor peisaje etc. pe un film special și a reproducerii lor prin proiectare luminoasă pe un ecran, astfel încât să dea iluzia unui spectacol viu; industrie producătoare de filme; cinematograf. — Din fr. cinématographie.