centralizare - explicat in DEX



centralizare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CENTRALIZÁRE, centralizări, s. f. Acțiunea de a centraliza și rezultatul ei; centralizație; spec. proces de unire a mai multor unități economice (mai mici) în mari unități economice. ♦ Centralizarea capitalului = formarea unor capitaluri mai mari prin unirea unor capitaluri mai mici. – V. centraliza.

centralizare (Dicționar de neologisme, 1986)
CENTRALIZÁRE s.f. Acțiunea de a centraliza. ♦ Formă de organizare a statului în care există o singură suveranitate, un singur parlament și guvern și un singur sistem de instanțe judecătorești; concentrare. ◊ Centralizarea capitalului = proces de creștere a capitalului prin înghițirea micilor capitaluri de către marii capitaliști și a întreprinderilor mici de către marile întreprinderi. [< centraliza].

centralizare (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CENTRALIZÁRE s. f. acțiunea de a centraliza; concentrare. ◊ organizare a statului în care există o singură suveranitate, un singur parlament și guvern și un singur sistem de instanțe judecătorești. ♦ a capitalului = creștere a capitalului prin absorbirea micilor capitaluri de către marii capitaliști, sau prin unirea mai multor capitaluri într-unul singur. (< centraliza)

centralizare (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CENTRALIZÁRE, centralizări, s. f. Acțiunea de a centraliza și rezultatul ei; concentrare. ◊ Centralizarea capitalului = proces (caracteristic societății capitaliste în faza imperialistă) de creștere a capitalului prin înghițirea micilor capitaluri de către marii capitaliști și prin absorbirea întreprinderilor mici de către întreprinderile mari.

centralizare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
centralizáre s. f., g.-d. art. centralizắrii; pl. centralizắri

centralizare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CENTRALIZÁRE, centralizări, s. f. Acțiunea de a centraliza și rezultatul ei; centralizație; spec. proces de unire a mai multor unități economice (mai mici) în mari unități economice. ◊ Centralizarea capitalului = formarea unor capitaluri mai mari prin unirea unor capitaluri mai mici. — V. centraliza.