captalan - explicat in DEX



captalan (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CAPTALÁN, captalani, s. m. Plantă erbacee cu frunze mari și late și cu flori purpurii (Petasites officinalis); p. restr. frunzele acestei plante, întrebuintate ca acoperiș la stupii primitivi de albine. [Var.: căptălán s. m.] – Din magh. káptalan.

captalan (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
captalán (captaláni), s. m.s. m. 1. Plantă erbacee (Tussilago petasites). – 2. Capac de stup. Mag. kaptalan; concurează cu dubletul captar, s. n. (capac de stup), din bg. kaptár (DAR; cf. Skok 73).

captalan (Dicționar enciclopedic, 1993-2009)
CAPTALAN (‹ magh. ) s. m. Plantă erbacee medicinală din familia compozitelor, înaltă de 15-40 cm, cu frunze mari, late și flori purpurii (Petasites hybridus). Drogul extras din frunze se întrebuințează pentru proprietățile lui sudorifice și diuretice.

captalan (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CAPTALÁN, captalani, s. m. Plantă erbacee cu frunze mari și late și cu flori purpurii (Petasites oficinalis); (prin restricție) frunzele acestei plante, întrebuințate ca acoperiș la stupii primitivi de albine. [Var.: căptălán s. m.] – Comp. magh. káptalan.

captalan (Dicționaru limbii românești, 1939)
captalán m. (ung. káptalan, capitel, d. lat. capitulum, capitul [!]). Est. O buruĭană mirositoare din familia compuselor cu frunze marĭ și late (care se întrebuințează la acoperit stupiĭ), cu rădăcinĭ lungĭ și groase și cu florĭ purpuriĭ (petasites officinalis). Florile eĭ îs sudorifice și emenagogice, ĭar rădăcina eĭ e vermifugă, sudorifică și astringentă. Poporu crede că te ferește de cĭumă, și de aceĭa se numește și rădăcina cĭumeĭ. Se numește și brustur dulce. – Și căptălan.

captalan (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
captalán s. m., pl. captaláni

captalan (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
captalan m. 1. Mold. plantă mirositoare cu frunze mari și flori purpurii (Petasites); poporul o consideră ca un prezervativ în contra ciumei și cu foile-i cele late se acopăr stupii: pune deasupra roiutui niște captalani CR.; 2. captar. [Ung. KÁPTALAN, stup].

captalan (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CAPTALÁN, captalani, s. m. Plantă erbacee cu frunze mari și late și cu flori purpurii (Petasites officinalis); p. restr. frunzele acestei plante, folosite ca acoperiș la stupii primitivi de albine. [Var.: căptălán s. m.] — Din magh. káptalan.

Alte cuvinte din DEX

CAPTABIL CAPTA CAPSUNICA « »CAPTAR CAPTARE CAPTAT