capta - explicat in DEX



capta (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CAPTÁ, captez, vb. I. Tranz. A aduna, a colecta lichide sau gaze într-un tub, într-un rezervor, într-un bazin etc. ♦ A intercepta, a izbuti să audă ceva. ♦ Fig. A atrage, a ademeni pe cineva; a încerca să obțină, să câștige ceva printr-un anumit mijloc. – Din fr. capter, lat. captare.

capta (Dicționar de neologisme, 1986)
CAPTÁ vb. I. tr. 1. A aduna, a colecta (fluide) într-un rezervor sau în tuburi. 2. (Fig.) A câștiga, a atrage (pe cineva) de partea sa cu ajutorul unor șiretlicuri. [< fr. capter, cf. lat. captare].

capta (Marele dicționar de neologisme, 2000)
CAPTÁ vb. tr. 1. a aduna, a colecta într-un rezervor sau în tuburi. ◊ a intercepta, a prinde să audă ceva. 2. (fig.) a fascina; a atrage (pe cineva) de partea sa. (< fr. capter, lat. captare)

capta (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CAPTÁ, captez, vb. I. Tranz. A aduna, a colecta lichide sau gaze într-un tub sau într-un rezervor. ♦ Fig. A atrage, a ademeni pe cineva. – Fr. capter (lat. lit. captare).

capta (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
captá (a ~) vb., ind. prez. 3 capteáză

capta (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CAPTÁ, captez, vb. I. Tranz. A aduna, a colecta lichide sau gaze într-un tub, într-un rezervor, într-un bazin etc. ♦ A intercepta, a izbuti să audă ceva. ♦ Fig. A atrage, a captiva pe cineva; a încerca să obțină, să câștige ceva printr-un anumit mijloc. — Din fr. capter, lat. captare.

captà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
captà v. 1. a obține prin mijloace viclene; a capta un testament; 2. a afla prin săpături izvorul unei ape minerale; 3. Geogr. a se contopi bazinul unui rîu cu al altuia.

Alte cuvinte din DEX

CAPSUNICA CAPSUNA CAPSUN « »CAPTABIL CAPTALAN CAPTAR