canalizare - explicat in DEX



canalizare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CANALIZÁRE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. ♦ Ansamblu de lucrări tehnice executate pentru colectarea, epurarea și evacuarea apei întrebuințate într-o localitate, într-un sistem tehnic, pe un teren etc., sau a apei de ploaie, în vederea păstrării salubrității solului și a aerului; canalizație. – V. canaliza.

canalizare (Dicționar de neologisme, 1986)
CANALIZÁRE s.f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei; canalizație. ♦ Totalitatea lucrărilor tehnice executate pentru colectarea și evacuarea apelor uzate dintr-un oraș sau dintr-un centru industrial. ♦ Deschidere a unui vas anatomic obstruat. [< canaliza].

canalizare (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CANALIZÁRE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. ♦ Totalitatea lucrărilor executate (în orașe) pentru a colecta și evacua apa întrebuințată sau apa de ploaie.

canalizare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
canalizáre s. f., g.-d. art. canalizắrii; pl. canalizắri

canalizare (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
canalizare f. lucrarea de a canaliza: canalizarea Dâmboviței.

canalizare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CANALIZÁRE, canalizări, s. f. Acțiunea de a canaliza și rezultatul ei. ♦ Ansamblul lucrărilor tehnice executate pentru colectarea, epurarea și evacuarea apelor uzate dintr-o localitate, clădire etc.; canalizație. — V. canaliza.