calapod - explicat in DEX



calapod (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
CALAPÓD, calapoade, s. n. Piesă de lemn în forma (labei) piciorului, întrebuințată la confecționarea încălțămintei sau care se pune în încălțăminte pentru a împiedica să se deformeze; formă de lemn pe care se întind căciulile sau pălăriile. ♦ gener. Tipar, formă, model. ◊ Expr. Pe același calapod = la fel, asemănător, identic. – Din ngr. kalapódi.

calapod (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
calapód (calapoáde), s. n.1. Formă. – 2. Formă de lemn pentru pălării. – 3. Tipar, în general. Mr. călăpode. Ngr. ϰαλαπόδι, din gr. ϰαλόπους „picior de lemn” (Meyer 167; REW 1525; Gáldi 157), cf. alb. kalimpodhjë. Cf. calibru și calup.

calapod (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
CALAPÓD, calapoade, s. n. Piesă de lemn în forma (labei) piciorului, întrebuințată la confecționarea încălțămintei sau care se pune în încălțăminte pentru a o împiedica să se deformeze; formă de lemn pe care se întind căciulile sau pălăriile. ♦ Fig. Tipar, formă, model. ◊ Expr. Pe același calapod = la fel. – Ngr. kalapodi.

calapod (Dicționaru limbii românești, 1939)
calapód n., pl. oade (ngr. kalapódi, d. vgr. kalópus, din kâlon, lemn, și pûs, podós, picĭor. V. calup, calibru, galoș, polip). Picĭor de lemn care servește ca model cizmaruluĭ. A bate la calapod, a´ntinde pe calapod, (fig.) a fi cizmar. A vorbi după calapod, a vorbi după clișeŭ, după tiparu altuĭa.

calapod (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
calapód s. n., pl. calapoáde

calapod (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
calapod n. 1. picior de lemn ce servă de tipar cismarului; 2. fig. formă; tipar. [Gr. mod. KALAPÓDI, picior de lemn]. V. calup.

calapod (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
CALAPÓD, calapoade, s. n. Piesă de lemn în forma labei piciorului, folosită la confecționarea încălțămintei sau pentru a menține forma acesteia; formă de lemn pe care se întind căciulile sau pălăriile. ♦ P. gener. Tipar, formă, model. ◊ Expr. Pe același calapod = la fel, asemănător, identic. — Din ngr. kalapódi.

Alte cuvinte din DEX

CALAPAR CALAO CALANDRU « »CALARABA CALARAS CALARASEAN