balast - explicat in DEX



balast (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
BALÁST, balasturi, s. n. 1. Încărcături de saci de nisip, pietriș etc. care reechilibrează o ambarcație sau reglează ridicarea în aer a unui aerostat; lest, savură. ♦ Cameră care se umple cu apă sau cu aer pentru a modifica greutatea unui submarin în vederea manevrei de scufundare a lui la suprafață. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor. 2. Pietriș, zgură etc., folosite ca așternut pe care se montează traversele șinelor de tren; amestec de pietriș și de nisip întrebuințat la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc. – Din fr. ballast.

balast (Dicționar de neologisme, 1986)
BALÁST s.n. 1. Încărcătură de nisip, de pietriș etc. care asigură stabilitatea unei nave sau reglarea altitudinii unui balon. ♦ Compartiment etanș al unui submarin, care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafață prin umplerea lui cu apă sau cu aer; lest. ♦ (Fig.) Ceea ce este inutil, de prisos, împovărător, umplutură. 2. Strat de pietriș folosit ca pat pentru așezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriș și de nisip folosit la diferite lucrări. [Pl. -turi, -te. / < fr. ballast, cf. engl. ballast].

balast (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
balást (balásturi), s. n. – Lest. Fr. ballast, din engl. ballast. Termen tehnic.

balast (Marele dicționar de neologisme, 2000)
BALÁST s. n. 1. lest (nisip, pietriș) care asigură stabilitatea unei nave, a unei mașini agricole sau reglarea altitudinii unui balon. 2. compartiment etanș al unui submarin care asigură scufundarea sau ridicarea submarinului la suprafață. 3. (fig.) ceea ce este inutil, de prisos. 4. strat de pietriș folosit ca pat pentru așezarea traverselor unei linii ferate; amestec de pietriș și de nisip la diferite construcții. (< fr., engl. ballast)

balast (Dicționar de argou al limbii române, 2007)
balast, balasturi, s. n. (deț.) mâncare de orez

balast (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
BALÁST, balasturi, s. n. 1. Încărcătură constând din saci plini cu nisip, pietriș etc., care asigură echilibrul unei nave sau ajută la reglarea înălțimii unui aerostat; lest. ♦ Compartiment închis care se umple cu apă de mare sau cu aer, pentru a îngreuia sau a ușura un submarin în vederea scufundării sau ridicării lui la suprafață. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor; povară. 2. Strat de pietriș care se așază sub traversele unei linii ferate, pentru a forma un pat elastic; amestec de pietriș și de nisip, întrebuințat la diferite lucrări tehnice (prepararea betoanelor, pietruirea șoselelor). – Fr. ballast.

balast (Dicționaru limbii românești, 1939)
*balást n., pl. urĭ (fr. ballast, d. engl. ballast, care e din aceĭași răd. cu germ. last. V. lest). Lest, savură. Petrișu pe care se pun șinele căiĭ ferate.

balast (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
balást s. n., pl. balásturi

balast (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
balast n. 1. nisip sau pietriș risipit pe traversele căilor ferate; 2. greutate pusă pe fundul corăbiei ca s’o ție în echilibru; 3. fig. povară.

balast (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
BALÁST, balasturi, s. n. 1. Încărcătură de apă sau de nisip care asigură stabilitatea navelor; lest, savură. ♦ Compartiment etanș al unui submarin care se umple cu apă pentru a asigura scufundarea acestuia. ♦ Fig. Ceea ce este împovărător, nefolositor. 2. Pietriș folosit ca așternut pe care se montează traversele de cale ferată; amestec de pietriș și de nisip întrebuințat la prepararea betonului, la pietruirea șoselelor etc. — Din fr. ballast.

Alte cuvinte din DEX

BALASICURI BALAS BALARIE « »BALASTA BALASTARE BALASTIERA