atestà - explicat in DEX



atesta (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ATESTÁ, atést, vb. I. Tranz. A face dovada; a confirma un adevăr. ♦ A exista în scris. ♦ A confirma în grad pe un cercetător, pe un membru al corpului didactic universitar etc. – Din fr. attester, lat. attestari.

atesta (Dicționar de neologisme, 1986)
ATESTÁ vb. I. tr. A face dovadă, a dovedi; a confirma. ♦ A dovedi că ceva există; (la pasiv) a figura într-un text. ♦ A confirma pe cineva într-o anumită funcție sau calitate. [P.i. atést, 3,6 -tă. / < fr. attester, cf. lat. attestari < testis – martor].

atesta (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
atestá (-téz, atestát), vb. – A face dovada, a confirma. Fr. attester. Conjug. eu atest este înv.Der. atestat, s. n. (certificat); atestație, s. f. (atestare); atestator, adj. (care dovedește).

atesta (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ATESTÁ vb. tr. 1. a dovedi, a confirma. ◊ a exista, a figura într-un text. 2. a confirma pe cineva într-o anumită funcție sau calitate. (< fr. attester, lat. attestari)

atesta (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ATESTÁ, atést, vb. I. Tranz. A face dovada; a dovedi; a confirma. ♦ A dovedi existența unui lucru. – Fr. attester (lat. lit. attestari).

atesta (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
atestá (a ~) vb., ind. prez. 3 atéstă

atestà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
atestà v. 1. a asigura, a încredința despre adevărul unui lucru; 2. a lua de martor.

atesta (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ATESTÁ, atést, vb. I. Tranz. A face dovada; a confirma un adevăr. ♦ A exista în scris. ♦ A confirma în grad pe un cercetător, pe un membru al corpului didactic universitar etc. — Din fr. attester, lat. attestari.