asanà - explicat in DEX



asana (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spații întinse. ♦ P. ext. A seca (o apă stătătoare). ♦ (Fig.) A îmbunătăți, a redresa. – Din fr. assainir, germ. assanieren.

asana (Dicționar de neologisme, 1986)
ASANÁ vb. I. tr. A face să dispară surplusul de ape dintr-o regiune; a seca, a usca (apele, bălțile etc.); a reda agriculturii prin îndiguire, un teren inundabil; a curăța, a face salubru un lac, o baltă etc. ♦ (Fig.) A îmbunătăți, a redresa. [După fr. assainir].

asana (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
asaná (asanéz, asanát), vb. – A înlătura surplusul de ape; a seca. Format artificial pe baza lat. sanare, ca fr. assainir.

asana (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ASANÁ vb. tr. 1. a înlătura surplusul de apă de pe o suprafață de teren prin lucrări hidrotehnice; (p. ext.) a curăța, a face salubru. 2. (med.) a elimina un focar de infecție. 3. (fig.) a îmbunătăți, a redresa; a însănătoși. ◊ (ec.) a stabiliza (moneda). (după fr. assainir, lat. sanare)

asana (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spații întinse; a reda agriculturii, prin îndiguire, o parte din lunca inundabilă a unui râu; a curăța, a face salubru un lac, o baltă etc. – După fr. assainir.

asana (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
asaná (a ~) vb., ind. prez. 3 asaneáză

asanà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
asanà v. a însănătoși: a asana un oraș; fig. a asana moravurile.

asana (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ASANÁ, asanez, vb. I. Tranz. 1. A înlătura surplusul de ape dintr-o regiune (cu scopuri economice, de salubritate sau estetice) prin lucrări hidrotehnice executate pe spații întinse. ♦ P. ext. A seca (o apă stătătoare). 2. (Med.) A înlătura un focar de infecție (dentar, amigdalian, apendicular) prin tratament medicamentos sau intervenție chirurgicală. 3. (Med.) A distruge agentul cauzal sau transmițător al unei boli, întâlnită într-un teritoriu. 4. Fig. A îmbunătăți, a redresa. — După fr. assainir, germ. assanieren.

Alte cuvinte din DEX

ASAMBLOR ASAMBLEZA ASAMBLARE « »ASANA ASANARE ASANAT