analizà - explicat in DEX



analiza (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ANALIZÁ, analizez, vb. I. Tranz. 1. A cerceta un întreg, un fenomen etc., examinând fiecare element în parte. ♦ A examina un text din diferite puncte de vedere. 2. (Chim.) A identifica compoziția unei substanțe. – Din fr. analyser.

analiza (Dicționar de neologisme, 1986)
ANALIZÁ vb. I. tr. 1. A cerceta un lucru descompunându-l în părțile lui componente. 2. A examina cu atenție în vederea unor concluzii documentate. ♦ A examina un text sub aspect gramatical, stilistic, literar etc. [< fr. analyser].

analiza (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ANALIZÁ vb. tr. 1. a cerceta un lucru, un fenomen etc. descompunându-l în elementele lui componente. ◊ a identifica compoziția unei substanțe. 2. a examina cu atenție în vederea unor concluzii documentate. ◊ a examina un text (gramatical, literar, stilistic etc.). (< fr. analyser)

analiza (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ANALIZÁ, analizez, vb. I. Tranz. A cerceta de aproape un întreg, un fenomen etc., examinând fiecare element în parte; a identifica compoziția unei substanțe. – Fr. analyser.

analiza (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
analizá (a ~) vb., ind. prez. 3 analizeáză

analiza (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ANALIZÁ, analizez, vb. I. Tranz. 1. A cerceta un întreg, un fenomen etc., exa­minând fiecare element în parte. ♦ A examina un text din diferite puncte de vedere. 2. (Chim.) A identifica compoziția unei substanțe. — Din fr. analyser.

analizà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
analizà v. a face analiză, a descompune un tot în părțile sale spre a-l studia.