acționa - explicat in DEX



acționa (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
ACȚIONÁ, acționez, vb. I. 1. Intranz. A întreprinde o acțiune, o faptă etc. ◊ Expr. (Tranz.) A acționa (pe cineva) în justiție (sau în judecată) = a intenta un proces, a da în judecată. ♦ A exercita o influență asupra cuiva sau a ceva; a avea efect. 2. Tranz. (Mec.) A pune în mișcare, a face să funcționeze. ♦ A realiza prin comenzi un anumit regim de funcționare a unui sistem tehnic. [Pr.: -ți-o] – Din fr. actionner.

acționa (Dicționar de neologisme, 1986)
ACȚIONÁ vb. I. 1. intr. A întreprinde o acțiune, a lucra. V. activa. 2. tr. (Mec.) A face să funcționeze, a pune în mișcare. 3. tr. A acționa (pe cineva) în justiție (sau în judecată) = a da (pe cineva) în judecată. [Pron. -ți-o-. / < fr. actionner, cf. it. azionare].

acționa (Marele dicționar de neologisme, 2000)
ACȚIONÁ vb. I. intr. a întreprinde o acțiune. ◊ a se comporta într-o anumită împrejurare. II. tr. 1. a pune în mișcare un sistem, utilaje etc. 2. a ~ în justiție = a da (pe cineva) în judecată. (< fr. actionner)

acționa (Dicționarul limbii române moderne, 1958 (cu ortografie modificată conform normelor din 1993))
ACȚIONÁ, acționez, vb. I. 1. Intranz. A întreprinde o acțiune, o faptă etc.; a lucra. ♢ Expr. (Tranz.) A acționa (pe cineva) în judecată = a da (pe cineva) în judecată. ♦ A influența asupra cuiva sau a ceva; a avea efect. 2. Tranz. (Mec.) A pune în mișcare, a face să funcționeze. [Pr.: -ți-o-] – Fr. actionner.

acționa (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
acționá (a ~) (-ți-o-) vb., ind. prez. 3 acționeáză

acționa (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
ACȚIONÁ, acționez, vb. I. 1. Intranz. A întreprinde o acțiune, o faptă etc. ◊ Expr. (Tranz.) A acționa (pe cineva) în justiție (sau în judecată) = a intenta un proces, a da în judecată. ♦ A exercita o influență asupra cuiva sau a ceva; a avea efect. 2. Tranz. (Mec.) A pune în mișcare, a face să funcționeze. ♦ A realiza prin comenzi un anumit regim de funcționare a unui sistem tehnic. [Pr.: -ți-o-] — Din fr. actionner.

acționà (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
acționà v. a intentà o acțiune, a trage în judecată.

Alte cuvinte din DEX

AC ABZICE ABUZIV « »ACACIA ACADEA ACADEMIC