valută - explicat in DEX



valută (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
VALÚTĂ, valute, s. f. Unitate monetară a unui stat, cu precizarea metalului în care este definită. ♦ Totalitatea mijloacelor de plată exprimate în moneda altui stat, care pot fi folosite în decontările internaționale. ◊ Valută forte = valută care are acoperire în aur și care este acceptată ca mijloc de plată de mai multe țări. – Din it. valuta.

valută (Dicționar de neologisme, 1986)
VALÚTĂ s.f. 1. Unitate monetară care stă la baza sistemului monetar al unei țări. 2. Totalitatea monedelor care servesc drept mijloc de plată în decontările internaționale. ◊ Valută forte = valută cu acoperire în aur care este acceptată de mai multe state. [< it. valuta].

valută (Marele dicționar de neologisme, 2000)
VALÚTĂ s. f. 1. unitate monetară care stă la baza sistemului monetar al unui stat. 2. totalitatea mijloacelor de plată (monede, bancnote, cambii, cecuri etc.) folosite în schimbul internațional. ♦ ~ forte = valută cu acoperire în aur care este acceptată de mai multe state. (< it. valuta)

valută (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
valútă s. f., g.-d. art. valútei; pl. valúte

valută (Dicționaru limbii românești, 1939)
*valútă f., pl. e (it. valuta, part. d. valére, a valora; fr. value). Com. Raportu valoriĭ nominale față de valoarea de curs a uneĭ hîrtiĭ monetare prezentate la schimb.

valută (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
valută f. raportul valorii nominale a hârtiei-monede cu valoarea schimbătoare a cursului ei (= it. valuta).

valută (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
VALÚTĂ, valute, s. f. Monedă, alta decât moneda națională, ◊ Valută forte = valută care are acoperire în aur și care este acceptată ca mijloc de plată de mai multe țări. — Din it. valuta.

Alte cuvinte din DEX

VALUS VALUROS VALURIT « »VALUTA VALUTAR VALVA