unison - explicat in DEX



unison (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
UNISÓN s. n. Executare de către un grup vocal sau instrumental a unei melodii la aceeași înălțime. ♦ Fig. Acord deplin, comuniune de idei, de sentimente, de interese. – Din fr. unisson, lat. unisonus.

unison (Dicționar de neologisme, 1986)
UNISÓN s.n. Efect obținut prin producerea simultană a unui sunet de aceeași înălțime de către două sau mai multe voci sau mai multe voci și instrumente. ♦ A cânta la unison = a executa simultan aceeași melodie pe mai multe voci sau la mai multe instrumente; (fig.) a fi (sau a lucra) în deplină concordanță cu cineva. [< fr. unisson, cf. it. unisono < lat. unus – unul, sonus – sunet].

unison (Marele dicționar de neologisme, 2000)
UNISÓN s. n. 1. executare simultană a acelorași sunete de aceeași înălțime de către două sau mai multe voci ori instrumente. 2. (fig.) acord, deplină concordanță de idei, de sentimente, de interese. (< fr. unisson, lat. unisonus)

unison (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
unisón s. n.

unison (Dicționaru limbii românești, 1939)
*unisón n., pl. urĭ (fr. unisson, d. mlat. unisonus, d. unus, unu, și sonus, sunet). Muz. Acord de vocĭ saŭ de sunet al instrumentelor: a cînta în unison. Fig. Acord, înțelegere: a lucra la unison.

unison (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
unison n. 1. acord de voci sau de instrumente cari scot acelaș ton; 2. fig. acțiune simultană, acord intelectual sau moral: a se pune la unison cu cineva.

unison (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
UNISÓN s. n. Executare de către un grup vocal sau instrumental a unei melodii la aceeași înălțime. ♦ Fig. Acord deplin, comuniune de idei, de sentimente, de interese. — Din fr. unisson, lat. unisonus.