transtrav - explicat in DEX



transtrav (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TRANSTRÁV s. n. (Cin.) Procedeu de filmare constând din folosirea simultană și în sens contrar a unui transfocator și a travellingului. – Trans[focator] + trav[elling].

transtrav (Dicționar de neologisme, 1986)
TRANSTRÁV s.n. (Cinem.) Procedeu de filmare constând în folosirea simultană în sens contrar a unui transfocator și a travlingului, care permite modificarea perspectivei cu păstrarea dimensiunilor personajului și a obiectelor din prim-plan, iar în cazul subiectelor desfășurate în adâncimea cadrului creează senzația de comprimare sau dilatare a spațiului. [< trans(focator) + trav(ling)].

transtrav (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TRANSTRÁV s. n. procedeu de filmare în folosirea simultană, în sens contrar, a unui transfocator și a travellingului, care permite modificarea perspectivei cu păstrarea dimensiunilor personajului și a obiectelor din prim-plan, iar în cazul subiectelor desfășurate în adâncimea cadrului creează senzația de comprimare sau dilatare a spațiului. (< trans/focator/ + trav/elling/)

transtrav (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TRANSTRÁV s. n. (Cin.) Procedeu de filmare constând din folosirea simultană și în sens contrar a unui transfocator și a travellingului. — Trans[focator] + trav[elling].