transhumanță - explicat in DEX



transhumanță (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TRANSHUMÁNȚĂ, transhumanțe, s. f. Migrație periodică a păstorilor și a turmelor (de oi), primăvara de la șes la munte sau de la sud spre nord și toamna de la munte la șes sau de la nord spre sud, în vederea asigurării hranei pentru animale. – Din fr. transhumance.

transhumanță (Dicționar de neologisme, 1986)
TRANSHUMÁNȚĂ s.f. Trecere periodică a păstorilor și a turmelor de oi, vara de la șes la munte și iarna de la munte la șes. [< fr. transhumance, cf. lat. trans – peste, humus – pământ].

transhumanță (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TRANSHUMÁNȚĂ s. f. deplasare sezonieră a păstorilor și a turmelor (de oi) primăvara, vara de la șes la munte și toamna de la munte la șes. (< fr. transhumance)

transhumanță (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
transhumánță (trans-hu-) s. f., g.-d. art. transhumánței; pl. transhumánțe

transhumanță (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
transhumanță f. trecerea ciobanilor cu vitele primăvara, dela câmp la munte, pentru pășunat, iar toamna, dela munte la câmp, spre a scăpa de asprimea iernii (= fr. transhumance): mocani ardeleni, aflători prin Ialomița și Dobrogea, datorează transhumantei prezența lor în aceste locuri.

transhumanță (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TRANSHUMÁNȚĂ, transhumanțe, s. f. Deplasare sezonieră a păstorilor cu turmele de animale (îndeosebi de oi) vara la pășunile de la munte și toamna spre cele de la șes. — Din fr. transhumance.