tipizare - explicat in DEX



tipizare (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TIPIZÁRE, tipizări, s. f. 1. Reducere a unor tipuri de produse din aceeași categorie și destinate aceluiași scop, la cele recunoscute ca fiind mai folositoare și mai corespunzătoare scopului, care sunt reproduse pe scară largă; standardizare. 2. Proces complex de generalizare artistică a realității, în urma căruia esența relațiilor sociale, psihologice, a evenimentelor istorice se dezvăluie în forma unor imagini concrete semnificative, în caractere vii, veridice. – V. tipiza.

tipizare (Dicționar de neologisme, 1986)
TIPIZÁRE s.f. 1. Proces complex de generalizare artistică a realității în urma căruia esența relațiilor sociale, a evenimentelor istorice, conținutul luptei dintre nou și vechi se dezvăluie în forma unor imagini, în caractere vii, veridice. 2. Acțiunea de standardizare prin care, dintre mai multe produse destinate aceluiași scop, se elimină tipurile inutile sau foarte asemănătoare, reținându-se numai cele folositoare și corespunzătoare scopului, pentru a fi reproduse pe scară largă. [< tipiza].

tipizare (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TIPIZÁRE s. f. 1. acțiunea de a tipiza. ◊ proces complex de generalizare artistică a realității în urma căruia esența relațiilor sociale, a evenimentelor istorice, se dezvăluie în forma unor imagini, în caractere vii, veridice. 2. acțiunea de standardizare prin care, dintre mai multe produse destinate aceluiași scop, se elimină tipurile inutile sau foarte asemănătoare, reținându-se numai cele folositoare și corespunzătoare scopului. (< tipiza)

tipizare (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
tipizáre s. f., g.-d. art. tipizắrii; pl. tipizắri

tipizare (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TIPIZÁRE, tipizări, s. f. 1. Reducere a unor tipuri de produse din aceeași categorie și destinate aceluiași scop, la cele recunoscute ca fiind mai folositoare și mai corespunzătoare scopului, care sunt reproduse pe scară largă; standardizare. 2. Proces complex de generalizare artistică a realității, în urma căruia esența relațiilor sociale, psihologice, a evenimentelor istorice se dezvăluie în forma unor imagini concrete semnificative, în caractere vii, veridice. — V. tipiza.

Alte cuvinte din DEX

TIPIZANT TIPIZA TIPISM « »TIPIZAT TIPLA TIPLU