termonuclear - explicat in DEX



termonuclear (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
TERMONUCLEÁR, -Ă, termonucleari, -e, adj. (Despre energia nucleară) Obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ◊ Reacție termonucleară = reacție de fuziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă sau amorsată pe cale termică prin realizarea unor temperaturi extraordinar de mari, fapt care face să se obțină cantități uriașe de energie greu de stăpânit și de dirijat. ♦ Care se bazează sau se referă la reacția termonucleară. Armă termonucleară = bombă cu hidrogen. [Pr.: -cle-ar] – Din fr. thermonucléaire.

termonuclear (Dicționar de neologisme, 1986)
TERMONUCLEÁR, -Ă adj. Obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ♦ Reacție termonucleară = reacție de fiziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă sau amorsată pe cale termică, cu ajutorul unor temperaturi extraordinare; armă termonucleară = bombă cu hidrogen. [Cf. fr. thermonucléaire].

termonuclear (Marele dicționar de neologisme, 2000)
TERMONUCLEÁR, -Ă adj. (despre energia, reacția nucleară) obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori. ♦ bombă (sau armă) ~ă = bombă cu hidrogen. (< fr. thermonucléaire)

termonuclear (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
termonucleár (-nu-cle-ar) adj. m., pl. termonucleári; f. termonucleáră, pl. termonucleáre

termonuclear (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
TERMONUCLEÁR, -Ă, termonucleari, -e, adj. (Despre energia nucleară) Obținut prin fuziunea nucleelor de atomi ușori, ◊ Reacție termonucleară = reacție de fuziune a nucleelor elementelor ușoare, produsă sau amorsată pe cale termică prin realizarea unor temperaturi extraordinar de mari, fapt care face să se obțină cantități uriașe de energie greu de stăpânit și de dirijat. ♦ Care se bazează sau se referă la reacția termonucleară. ◊ Armă termonucleară = bombă cu hidrogen. [Pr.: -cle-ar] — Din fr. thermonucléaire.