sulfat - explicat in DEX



sulfat (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SULFÁT, sulfați, s. m. Sare a acidului sulfuric cu un metal sau cu un radical. ◊ Sulfat de cupru = sare de cupru a acidului sulfuric, de culoare albastră, cristalizată, solubilă în apă, întrebuințată în industrie și în agricultură pentru combaterea paraziților; piatră-vânătă. Sulfat de magneziu = sare de magneziu a acidului sulfuric, sub formă de praf alb, cristalizat, solubil în apă, care se întrebuințează în industrie și în medicină (ca purgativ); sare-amară. Sulfat feros = sare de fier a acidului sulfuric, de culoare verde deschisă, cristalizată, solubilă în apă, care se întrebuințează în industrie la fabricarea cernelii de scris etc.; calaican. Sulfat de sodiu = sare de sodiu a acidului sulfuric, întrebuințată în medicină ca purgativ. Sulfat de aluminiu și de potasiu = sare dublă de aluminiu și de potasiu a acidului sulfuric, de culoare albă, cristalizată, solubilă în apă, cu gust astringent, care se folosește în industrie, în medicină etc.; alaun, piatră-acră. – Din fr. sulfate.

sulfat (Dicționar de neologisme, 1986)
SULFÁT s.m. Sare a acidului sulfuric. [< fr. sulfate].

sulfat (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SULFÁT s. m. sare sau ester al acidului sulfuric. (< fr. sulfate)

sulfat (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
sulfát s. m., pl. sulfáți

sulfat (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
sulfat n. sare ce rezultă din combinarea acidului sulfuric cu o bază: sulfat de calce.

sulfat (Dicționaru limbii românești, 1939)
*sulfát m. și n., pl. e (d. sulf). Chim. Sare de acid sulfuric. Sulfat de cupru, chiclazăr. Sulfat de fer, galiscă. V. caraboĭa.

sulfat (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SULFÁT, sulfați, s. m. Sare a acidului sulfuric cu un metal sau cu un radical. ◊ Sulfat de cupru = sare de cupru a acidului sulfuric, de culoare albastră, cristalizată, solubilă în apă, folosită în industrie și în agricultură pentru combaterea paraziților; piatră-vânătă. Sulfat de magneziu = sare de magneziu a acidului sulfuric, sub formă de praf alb, cristalizat, solubil în apă, care se folosește în industrie și în medicină (ca purgativ); sare-amară. Sulfat feros = sare de fier a acidului sulfuric, de culoare verde-deschis, cristalizată, solubilă în apă, care se folosește în industrie la fabricarea cernelii de scris, la vopsitul țesăturilor etc.; calaican. Sulfat de sodiu = sare de sodiu a acidului sulfuric, folosită în medicină ca purgativ. Sulfat de aluminiu și de potasiu = sare dublă de aluminiu și de potasiu a acidului sulfuric, de culoare albă, cristalizată, solubilă în apă, cu gust astringent, care se folosește în industrie, în medicină etc.; alaun, piatră-acră. — Din fr. sulfate.