sideral - explicat in DEX



sideral (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SIDERÁL, -Ă, siderali, -e, adj. Care ține de aștri, privitor la aștri, care vine de la aștri, în raport cu poziția acestora; astral. ◊ An sideral = interval de timp (de 365 de zile, 9 ore și 9 secunde) în care Soarele, în mișcarea lui aparentă, plecând de la o stea, ajunge iarăși acolo. Zi siderală = timp scurs între două treceri consecutive ale unei stele la același meridian. Oră siderală = a 24-a parte dintr-o zi siderală. Minut sideral = a 60-a parte dintr-o oră siderală. Timp sideral = timp a cărui unitate de măsură este ziua siderală. – Din fr. sidéral, lat. sideralis.

sideral (Dicționar de neologisme, 1986)
SIDERÁL, -Ă adj. Care se referă la aștri; astral. ♦ Zi siderală = interval de timp între două treceri consecutive ale unei stele la același meridian; an sideral = intervalul de timp în care Pământul efectuează o revoluție în jurul Soarelui. [Cf. fr. sidéral, lat. sideralis].

sideral (Marele dicționar de neologisme, 2000)
SIDERÁL, -Ă adj. referitor la aștri; astral. ♦ zi ~ă = interval de timp între două treceri consecutive ale unei stele la același meridian; an ~ = intervalul de timp în care Pământul efectuează o revoluție în jurul Soarelui. (< fr. sidéral, lat. sideralis)

sideral (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
siderál adj. m., pl. sideráli; f. siderálă, pl. siderále

sideral (Dicționaru limbii românești, 1939)
*siderál, -ă adj. (lat. sideralis, d. sidus, sideris, stea. V. con-sider). De stele, astral: observațiuni siderale. Revoluțiune siderală, întoarcerea uneĭ stele tot în acel punct al ceruluĭ. Zi siderală, timpu cît întrebuințează o stea în mișcarea eĭ aparentă ca să revie tot la acel meridian (ceva maĭ puțin de 24 de ore), în opoz. cu zi solară. An sideral, timpu pe care-l întrebuințează soarele în mișcarea luĭ aparentă plecînd de la o stea ca să ajungă tot acolo (365 de zile, 6 ore, 9 minute și 9 secunde).

sideral (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
sideral a. relativ la astre: an sideral, timp ce pune centrul pământului a efectua o revoluțiune de 360’ în jurul soarelui: zi siderală, timp coprins între două treceri consecutive ale unei stele la meridian.

sideral (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SIDERÁL, -Ă, siderali, -e, adj. Care ține de aștri, privitor la aștri, care vine de la aștri, în raport cu poziția acestora; astral. ◊ An sideral = interval de timp (de 365 de zile, 9 ore și 9 secunde) în care Soarele, în mișcarea lui aparentă, plecând de la o stea, ajunge iarăși acolo. Zi siderală = timp scurs între două treceri consecutive ale unei stele la același meridian. Oră siderală = a 24-a parte dintr-o zi siderală. Minut sideral = a 60-a parte dintr-o oră siderală. Secundă siderală = a 60-a parte dintr-un minut sideral. Timp sideral = timp a cărui unitate de măsură este ziua siderală. — Din fr. sidéral, lat. sideralis.

Alte cuvinte din DEX

SIDERA SIDER SIDELCA « »SIDERATIE SIDERISM SIDERIT