scordolea - explicat in DEX



scordolea (Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, 1998)
SCORDOLEÁ s. f. Preparat culinar din nuci pisate și miez de pâine frecate cu usturoi, oțet (sau zeamă de lămâie) și untdelemn. – Din ngr. skordhaliá.

scordolea (Dicționarul etimologic român, 1958-1966)
scordoleá (-éle), s. f. – Sos tradițional, pe bază de usturoi și nuci. – Mr. (scurdhame). Ngr. σϰορδαλιά, din gr. σϰόροδον „usturoi” (Cihac, II, 697; Gáldi 249), mr., din ngr. σϰορδάμι.

scordolea (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
!scordoleá s. f., art. scordoleáua; pl. scordoléle, art. scordolélele

scordolea (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
scordolea f. mâncare din miez de nucă cu pesmeți și puțin usturoiu. [Gr. mod. SKORDALIA, aituri (din SKORDON, usturoiu)].

scordolea (Dicționarul explicativ al limbii române (ediția a II-a revăzută și adăugită), 2009)
SCORDOLEÁ, scordolele, s. f. Preparat culinar din nuci pisate și miez de pâine frecate cu usturoi, oțet (sau zeamă de lămâie) și untdelemn. — Din ngr. skordhaliá.

Alte cuvinte din DEX

SCORDATURA SCORCIOB SCORCHING « »SCORER SCORET SCORIACEU