rusaliĭ - explicat in DEX



rusalii (Dicționar de regionalisme și arhaisme din Maramureș, 2011)
Rusálii, s.f., pl. – Sărbătoare religioasă la 50 de zile după Paști: „În cinstea acestei mari sărbători, toate porțile, gardurile, streșinile caselor sunt împodobite cu frunze de frasin (...). După liturghia din ziua de Rusalii, preotul, împreună cu sătenii, se deplasează la marginea satului, spre câmp, unde se oficiază sfințirea țarinei...” (Memoria 2004-bis: 1187). – Lat. Rosalia, prin interm. sl. rusalija (DER).

rusalii (Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, ediția a II-a revăzută și adăugită, 2005)
Rusálii (sărbătoare) s. propriu f. pl., art. Rusáliile (-li-i-)

rusalii (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
Rusalii f. pl. 1. pogorîrea sfântului Duh, a cincizecea zi după Paști, serbate aproape o săptămână: Sâmbăta Rusaliilor se împart pentru morți vase pline cu vin și mâncări încununate cu flori (datină foarte veche ce exista în Tracia și aiurea); 2. zine de ape și mai ales de aer cari deslănțuesc furtuni și răpesc uneori copii: l’au umflat Rusaliile; cucuveici, Iele sburlite și Rusaliile pocite AL.; 3. fig. și fam. femeie rea: du-te, rusalie, pe cea lume AL. [Slav. RUSALIIA, pentecostă (din lat. medieval ROSALIA, sărbătoarea rozelor): zinele cu acelaș nume erau venerate în săptămâna Rusaliilor (cf. rus. RUSALKY, zine de păduri și de ape)].

rusalii (Dicționar universal al limbei române, ediția a VI-a, 1929)
rusalii f. pl. râme ce se atârnă de undițele pescarilor: cega se hrănește mai ales cu rusalii. [Aceste larve apar ca insecte complete pe la ziua de Rusalii].

rusaliĭ (Dicționaru limbii românești, 1939)
Rusáliĭ f.pl. (dalm. vsl. bg. rusalĭa, rusaliĭ, vsl. Rusalika, o sărbătoare a Slavilor păgînĭ, rus. rusálka, naĭadă, driadă, zînă, d. lat. rosalia, sărbătoarea rozelor, de unde și ngr. rusália). Sărbătoarea pogorîriĭ Sfîntuluĭ Duh (la 50 de zile de la Paște), care ține doŭă zile după calendar, ĭar la țară treĭ. (În Sîmbăta din aintea [!] Rusaliilor se fac pe alocurea pomenĭ p. morțĭ, ĭar Duminica se împart ramurĭ de nuc la biserică). Zîne de ape și de pădurĭ care deslănțuĭesc furtunĭ și răpesc copiĭ. Sing. Femeĭe rea: du-te, rusalie, pe ceĭa lume ! (Al.). Vetrice (fiind-că apare pe la Rusaliĭ). – În L. V. și Rosaliĭ. În vest Rusale, f. pl. (sîrb. Rusalje, -ljĭ). V. strat 2 și drăgaĭcă.

Alte cuvinte din DEX

RUSALCA RUSALA RUSA « »RUSALIE RUSALII RUSALITA